Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turkiet är redo att återuppta samtalen med Sverige, enligt Tobias Billström (M): ”Välkommet och bra besked”. Foto: WIKTOR NUMMELIN/TT

Turkiets besked: Fler möten ska hållas med Sverige och Finland

Uppdaterad
Publicerad

Fler möten kommer att hållas med Sverige och Finland om Natomedlemskap. Det meddelar Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu. 

– Det är ett välkommet och bra besked från Turkiet, säger utrikesminister Tobias Billström (M). 

Turkiet har tidigare antytt att man kan komma att ratificera endast Finlands Natoansökan. Men under en pressträff på måndagen tillsammans med USA:s utrikesminister Antony Blinken sa Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu att man är redo att hålla fler möten med både Sverige och Finland. Beskedet välkomnas av utrikesminister Tobias Billström (M).

– Vi står naturligtvis redo att göra det, det är ett välkommet och bra besked från Turkiet, säger han till journalister vid EU:s utrikesministermöte i Bryssel.

Efter Turkiets ilska mot koranbränningen i Stockholm sa Billström till Expressen i slutet av januari att Sveriges Natoprocess ”gjort uppehåll”. Men nu är regeringen alltså redo för nya samtal med Turkiet.

– Vi är naturligtvis helt redo att fortsätta de här diskussionerna, säger Billström.

Det är ännu oklart när nästa möte ska hållas, inga datum är bokade, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff på måndagseftermiddagen.

Haavisto hoppas på medlemskap innan sommaren

Finland har regelbundet kontakt med Turkiet, säger Finlands utrikesminister Pekka Haavisto till SVT Nyheter. Haavisto säger att han fortfarande hoppas att både Sverige och Finland kan gå med i Nato så snabbt som möjligt och att länderna samarbetar i processen.

– Det är mycket viktigt att Sverige och Finland har tätt samarbete och hela tiden koordinerar. Resultatet borde bli att båda länderna blir medlemmar innan toppmötet i Vilnius (i mitten av juli, reds anm).

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu är tydlig med att Turkiet anser att Sverige ännu inte uppfyllt Turkiets krav för att bli medlemmar. På pressträffen med Blinken sa han att andra Natoländer också måste övertyga Sverige om att vidta fler åtgärder. Blinken sa att USA hoppas att Sverige och Finland kan gå med i Nato så snabbt som möjligt, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Antony Blinken kommer att möta Turkiets president Recep Tayyip Erdogan senare under måndagen, skriver TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.