Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Hallenberg menar att Natoprocessen blivit absurd: ”Vi får dansa efter pipan på en autokrat med stora demokratiska svagheter.” Foto: Toms Kalnins/EPA/TT

Jan Hallenberg: Sämre säkerhetspolitiskt läge om Finland går före Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Mycket talar nu för att Finland går före Sverige in i Nato, något som skulle innebära en sämre säkerhetspolitisk situation, inte bara för Sverige, utan också för Norden och försvarsalliansen självt. Det menar Jan Hallenberg vid Utrikespolitiska institutet.

– Det betyder också att det militärpolitiska samarbetet mellan Sverige och Finland försvåras, säger han.

Det viktigaste är att Sverige och Finland blir fullvärdiga medlemmar i Nato så snart som möjligt, inte nödvändigtvis samtidigt. Det sade Natos generalsekreterare när alliansens försvarsministrar möttes i Bryssel tidigare i veckan.

– Det var signalen att det här inte kommer att bli gemensamt, med största sannolikhet, säger Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare vid Utrikespolitiska insitutet.

Enligt Turkiet har Finland nu uppfyllt sin del av det trepartsavtal som slöts mellan länderna och Sverige på Natotoppmötet i Madrid i juni, meddelade Finlands utrikesminister Pekka Haavisto på säkerhetskonferensen i München på lördagen.

Ankara har dessutom vid upprepade tillfällen antytt att man kan komma att ratificera enbart den finska ansökan.

Stora säkerhetsrisker på längre sikt

Om Finland ansluter till Nato före Sverige skulle det innebära en sämre säkerhetspolitisk situation, inte bara för Sverige, utan också för Norden och försvaralliansen självt, menar Hallenberg.

– Det betyder också att det militärpolitiska samarbetet mellan Sverige och Finland försvåras, det som har utvecklats så mycket under de senaste åren, säger han.

Om Sveriges Natoprocess blir kortvarig är säkerhetsriskerna marginella, men om den drar ut på tiden är de betydligt större, konstaterar Hallenberg.

– Men eftersom det finns bilaterala garantier från Natoländer för Sveriges säkerhet så är skillnaden inte lika stor som den var före Ryssland attackerade Ukraina, säger han.

”Sitt still i båten”

Hallenberg tror att Turkiet till slut kommer att ratificera även den svenska ansökan och uppmanar den svenska regeringen att lägga band på sig självt.

– Sitt still i båten och vänta på att turkarna fattar sina beslut och att de får påtryckningar från andra Natoländer. Mer sånt och mer armbrytning från amerikanarna – det tror jag påverkar turkarna, inte vad Sverige säger eller gör.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges och Finlands Natomedlemskap är långt ifrån den enda hållhaken Erdogan har på omvärlden – se fem av hans förhandlingskort i klippet. Foto: Mattias Lodding

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.