Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Andersson (S) säger till SVT Nyheter att det är olyckligt att Sverige hamnat i den här situationen, men framhåller att Sverige har säkerhetsgarantier från flera stora Nato-länder. Foto: SVT

Magdalena Andersson (S): Olyckligt att vi hamnat i en sådan här diskussion

Uppdaterad
Publicerad

Finland är allt närmare ett medlemskap i Nato medan Sveriges ansökningsprocess har stannat av. Den förra statsministern Magdalena Andersson (S) konstaterar att den nuvarande situationen inte är optimal.

– Det är klart att det är olyckligt att vi hamnat i en sådan här diskussion efter de senaste veckornas utveckling.

Den 16 maj 2022 fattade Magdalena Anderssons regering beslut att ansöka om medlemskap i Nato. Då var planen att gå med i militäralliansen tillsammans med Finland.

Fått säkerhetsförsäkringar

Nu tyder mycket på att Finland är betydligt närmare Nato än Sverige. Under lördagen sa Finlands utrikesminister Pekka Haavisto att Turkiet meddelat att Finland uppfyller kraven för att gå med i Nato.

– Det har hela tiden varit vår utgångspunkt att vi ska gå hand i hand med Finland, säger Magdalena Andersson (S).

Vore det ett problem för Sverige om Finland släpps in före?

– Jag vill inte spekulera i det i detta läge. Jag tycker det är viktigt att komma ihåg för dem som känner sig oroliga, att i samband med att vi skickade in vår Natoansökan så jobbade vi hårt för att få säkerhetsförsäkringar från flera stora Natoländer, vilket vi nu har.

Ingen bekräftelse från Turkiet

Uppgifterna om att Turkiet ska ha meddelat Finland att kraven i trepartsavtalet nu är uppfyllda för Finlands del har dock inte bekräftats av officiella turkiska källor.

– Erdogan har tidigare antytt att Turkiet kan släppa in Finland i Nato utan Sverige. Men det har ännu inte kommit några turkiska reaktioner på Finlands senaste utspel, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

Hör Magdalena Andersson (S) om den senaste händelseutvecklingen i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.