Finlands president Sauli Niinistö deltog i säkerhetsmöte med Sverige och Norge. Foto: Claudio Bresciani/TT

Statsministern tar emot sina nordiska kollegor på Harpsund

Uppdaterad
Publicerad

Det säkerhetspolitiska läget, stödet till Ukraina och samarbetet de nordiska länderna emellan stod på agendan när statsminister Ulf Kristersson (M) mötte sina nordiska kollegor på Harpsund.

På en gemensam pressträff på tisdagseftermiddagen meddelar de tre ledarna att de har fört samtal om det försvarsgemensamma arbetet i norr och deras framtida roll i Nato.

– Samarbetet mellan oss gör att Nato får ett nytt djup och en ny bredd i norra Europa, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Statsminister Ulf Kristersson (M) tog på onsdagen emot Finlands president Sauli Niinistö och Norges statsminister Jonas Gahr Støre på Harpsund. Även ländernas utrikes- och försvarsministrar deltog i mötet.

Vid en pressträff på onsdagseftermiddagen redogjorde de tre ledarna för samtalen, som har fokuserat på det säkerhetspolitiska läget och stödet till Ukraina, Nordkalotten och samarbetet de nordiska länderna emellan – nu och vid det som beskrivs som ett framtida Natomedlemskap för både Sverige och Finland.

– Samarbetet mellan oss gör att Nato får ett nytt djup och en ny bredd i norra Europa. Och de här norra delarna har unika förutsättningar. Det här kommer att vara de nordligaste delarna av Nato när Sverige och Finland är medlemmar, säger Ulf Kristersson.

Ryssland oförutsägbart

Den norska statsministern Jonas Gahr Støre säger att Ryssland har blivit alltmer oförutsägbart och menar att det största hotet från landet mot Norden är dess hybridkrigföring, som påverkansoperationer, cyberkrigföring och andra metoder för påverkan.

– Det kommer att kräva att vi har ett nära samarbete mellan länderna i Europa för att hålla denna spänning under kontroll, och i det avseendet är dialogen med Sverige och Finland, vad gäller Norden, en väldigt viktig kanal, säger han.

”Rimligt” att Sverige och Finland ansluter till Nato samtidigt

Gahr Støre räknar med ett svenskt och ett finsk medlemskap i Nato och säger att det är ”rimligt” att länderna ansluter till försvarsalliansen samtidigt. Han betonar samtldigt att de båda länderna mycket väl uppfyller kriterierna för ett medlemskap.

– Norge har från dag ett stöttat ett svenskt och finskt medlemskap i Nato och vi gör det också nu. Nu är det upp till medlemsländerna att ratificera. 28 länder har gjort det och från vår sida är budskapet väldigt enkelt: vi förväntar oss att de sista två gör det, säger han.

Enligt Sauli Niinistö är budskapet fortsatt att Finland och Sverige går ”hand i hand” in i Nato. Men han betonar att han inte kommer vänta med att skriva under den finländska riksdagens beslut om Natomedlemskap som väntas ske nästa vecka.

– Vi vill båda bli medlemmar så snart som möjligt. Och jag är fortfarande optimistisk inför att vi båda kommer att bli det i Vilnius. Men ratificeringen ligger inte i våra händer, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Norges statsminister Jonas Gahr Støre om hotet från Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.