Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rysslands president Vladimir Putin anklagar västländerna för krigshets och lögner i sitt tal till nationen i dag. Talet sker i en symbolisk viktig tid, några dagar inför årsdagen för Rysslands storskaliga invasion av Ukraina. Foto: Sergei Karpukhin/TT/AP

Putin anklagar väst för krigshets: ”Västs mål är gränslös makt”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin anklagar västländerna för krigshets och lögner i sitt tal till nationen i dag. Talet sker i en symbolisk viktig tid, bara några dagar inför årsdagen för Rysslands storskaliga invasion av Ukraina.

– Västs mål är gränslös makt. Det är västländerna som släppt ut anden ur flaskan, säger Putin.

– Det är en svår situation i vårt land, inleder Putin som talar om Ryssland som att ha kommit till ”undsättning” för folket i Donbas. I början av talet beskriver den ryske presidenten Ukraina som en hatisk nynazistisk stat som förtrycker rysktalande personer i landet.

Han talar också om västs inställning till Ryssland och Natos planer på utvidgning. Putin anklagar västländerna för krigshets och för att ljuga för sina befolkningar samt planera en ”blodig operation” i Donbas.

Kriget i Ukraina

-  Det var de som började kriget, säger han och syftar på Ukraina.

– Västs mål är gränslös makt. Det är väst som släppt ut anden ur flaskan, säger Putin.

Han fortsätter med att utmåla västvärlden som ”russofobisk” och väst för att ha öppnat dörren för Nazityskland under 30-talet, för att slå split i det ryska samhället.

– Ukraina försvarar tredje land. Väst använder Ukraina som en murbräcka mot Ryssland. Ju mer avancerade västliga system som kommer till Ukraina, desto mer måste vi försvara våra gränser, säger Putin.

”Vill omvandla lokal konflikt till global”

Han säger att väst håller Ukraina gisslan och att Ryssland inte slåss mot det ukrainska folket.

– Den västliga eliten döljer inte sina mål. De vill göra slut på oss en gång för alla. De planerar att omvandla en lokal konflikt till en global sådan, säger Putin.

Han säger att Ryssland ”kommer fortsätta att implementera den senaste teknologin” för att förstärka arméns vapen.

Se hela SVT Nyheters direktsändning från Putins tal här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet