Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Mikhail Metzel, AP/TT

”Hätskt best of-medley och konkreta osanningar”

Uppdaterad
Publicerad

En attack på västländerna om russofobi och anklagelser om att Ukraina används som murbräcka av väst för att krossa Ryssland. Putins tal under tisdagen innehöll både gamla uttalanden och nya osanningar menar SVT:s experter.

Enligt Carl Fridh Kleberg, SVT:s utrikesreporter, innehöll Putins framförande inte många nyheter.

– Det var ett hätskt best of-medley av hans vanliga klagomål och anklagelser mot väst. Att väst konspirerar och angriper Ryssland. Att kultur i väst är ett hot och att man styr Ukraina som en marionettstat, säger han i SVT:s sändning.

– Men också en del konkreta osanningar. Han pratar om att Ukraina försökt skaffa kärnvapen, biolabb och att väst försöker ge Ukraina kärnvapen för att attackera Ryssland.

Mycket känns igen från tidigare tal, men en del formuleringar om västs ”ondska” var nya i sammanhanget.

– Det var ganska mycket ny historieförfalskning som i alla fall inte jag hört förut. Att väst redan på 1800-talet genom Österrike-Ungern ville ta kontroll över Ukraina, att väst skapade Hitler och så vidare, säger Oscar Jonsson, doktor i krigföring vid Försvarshögskolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.