Foto: SVT

Angela Gui om fängslade pappan: Jag klarade inte av att se tv-inslaget

Uppdaterad
Publicerad

Det var mycket svårt att för Angela Gui att se sin pappa tvingas framträda i kinesisk tv.

Den svenske bokförläggaren Gui Minhai har suttit fängslad i Kina i snart ett år. Han kidnappades då han var på semester i Thailand. Han visades senare upp i kinesisk tv där han sade att han återvänt till Kina självmant för att han ville ta ansvar för ett trafikbrott han varit inblandad i. Flera andra förläggare blev också bortrövande men de har släppts och berättat att polisen tvingade dem att erkänna påhittade brott. 

Gui Minhai har de senaste åren bott i Hongkong där han gett ut en rad kontroversiella böcker om kinesiska kommunistpartiets ledarskikt.

Svårt att se bilderna

I en direktsänd intervju i Agenda på söndagen berättade hans dotter Angela Gui om sina försök att få fadern frisläppt eller åtminstone få kontakt med honom.

Senaste livstecknet hon fick var för tre månader sedan.

Gui Minhai har i kinesisk tv har sagt att han kommit till Kina frivilligt och att han inte vill återvända till Sverige men hans dotter tror att han utsatts för påtryckningar. Angela Gui är övertygad hennes far sagt saker han egentligen inte vill.

Tror inte på vad fadern säger

För Angela Gui var det minst sagt svårt att se bilderna på sin pappa som visades på kinesisk tv i år.

– För att vara helt ärlig klarade jag inte av att titta på klippet som kom upp på Youtube väldigt snabbt. Jag bad min mamma titta på det. Själv såg jag det först tre månader senare, sade Angela Gui i Agenda.

– Man kan inte föreställa sig att se sin pappa i en sådana situation.

På frågan om hon tror på vad hennes pappa säger på tv-inslaget svarar hon bestämt nej. Där säger Gui Minhai att han återvänt friviligt till Kina och att han inte vill ha med Sverige att göra.

– All information som jag har om omständigheterna kring hans försvinnande talar emot att den officiella historien stämmer. Det finns inga officiella dokument som visar att han lämnat Thailand lagligt. Det är inte logiskt att han skulle smuggla sig själv till Kina.

Enligt Angela Gui finns det också ett ”emotionellt” argument.

– Jag känner nog min pappa mer än någon annan och jag tycker inte han låter som han brukar göra i vanliga fall.

Se hela den unika intervjun med Angela Gui genom att klicka på bilden längst upp i texten!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet