Camillas son dog – nu hoppas hon att fentanylåtalet ska avskräcka säljare

Uppdaterad
Publicerad

Camilla Dannös son Marcus är en av de som dött efter att ha tagit fentanyl. Hon hoppas att åtalet för grovt vållande till annans död kan få stor betydelse.

– Då kanske man inte säljer det här lika lätt som i dag. Man kan gå ut på nätet och göra två klick, de behöver inte ens kämpa för att hitta det här, säger Camilla Dannö.

Kort efter hennes sons död i september 2016 lämnade hon över hans telefon till polisen, för att de förhoppningsvis skulle kunna få fram varifrån han köpt den fentanylspray som orsakade hans död. Nu är hon en av de anhöriga som är målsägande i det ovanliga åtalet. Camilla Dannö bor i Östersund, de andra målsägande är utspridda runt om i landet.

– Det är många som säger nu efteråt, varför ska du gå igenom det här? Men om jag kan vara med och rädda en enda person, här pratar vi om unga personer. Marcus blev 25 år, säger Camilla Dannö.

Fentanyldöden

Marcus hade använt droger sedan 15-årsåldern, då han också skrevs in på behandlingshem första gången.

– Han sade att anledningen till att han tog droger var att det var endast då han kände att han kunde var social. Annars hade han det jättejobbigt med att han kände att han inte var sig själv.

Gick snabbt utför med fentanylet

Camilla Dannö upplevde en stor förändring hos hennes son när han började använda fentanylsprayen, som då var laglig, några månader innan han dog. Tidigare hade han kunnat vara drogfri i perioder, nu blev han på kort tid av med sitt boende och fick inte träffa sin då ettårige son.

– Den här drogen, jag har aldrig sett något liknande. Han hade ju aldrig varit aggressiv förrut, jag kände inte igen honom, säger hon och fortsätter:

– Sen det här att han tog drogen och kort efter, kanske bara en halvtimme senare behövde han ha mer.

Ändå trodde hon inte att fentanylet skulle bli hans död. Även om hon säger att det förstås är riskfyllt att ta droger beskriver hon Marcus som väldigt kunnig och riskmedveten kring till exempel vilka preparat som får blandas och inte. Hon säger att han inte kan ha förstått hur farlig den var.

– Han återkom hela tiden till att den var laglig. Det jag kan känna i efterhand är varför kollade jag inte upp den, varför sökte jag inte på den här drogen? Men det var en genomskinlig liten sprayflaska, säger Camilla Dannö.

Marcus. Foto: Privat

Hittade sonen i hemmet

Samma dag som Marcus dog var han glad över att han hade blivit beviljad en Subutex-behandling. Han bodde då hemma hos sin mamma och de pratade i köket när hon kommit hem. På kvällen åker Camilla Dannö iväg en stund och när hon kommer hem hittar hon honom livlös med sprayflaskan bredvid sig.

– Det har varit en fruktansvärd tid, man har inte riktigt tagit in det här ännu och det tror jag aldrig man riktigt kan. De här bilderna jag har av när jag hittar honom, jag önskar man kunde lobotomera den delen av hjärnan så jag slapp se det.

Hoppas på fällande dom

Under lång tid vågade hon inte hoppas att det skulle bli ett åtal efter Marcus död. Att det nu blir så betyder mycket för henne och hon hoppas på en fällande dom.

– Jag vet ju att det inte är lagligt att ta droger, men jag tycker att det är fruktansvärt av de som säljer dem. Jag tror att det kan avskräcka, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fentanyldöden

Mer i ämnet