Foto: TT

Anhöriga till personer med psykisk ohälsa riskerar att själva bli sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Runt en miljon svenskar beräknas leva med någon form av psykisk ohälsa och många närstående till personer med psykisk ohälsa får inte den hjälp de behöver.

Den vanligaste orsaken till sjukskrivning är sedan flera år tillbaka psykiatriska diagnoser – och den största ökningen finns bland kvinnor och unga.

Hur många som är anhöriga till någon med psykisk ohälsa finns ingen ordentlig statistik över, men även där räknar man med runt en miljon. Och det är en grupp som inte alltid syns eller får den hjälp de behöver. I värsta fall kan de anhöriga själva bli sjuka av oro och stress.

Anhörig

– Den belastning som det innebär på anhöriga är dåligt beskriven och via våra medlemskontakter vet vi också att det är brist på anhörigstöd, säger Anki Sandberg, samordnare för Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, NSPH.

Tre av fyra efterlyser stöd

När NSPH, ett nätverk av intresseorganisationer inom det psykiatriska området, frågade sina medlemmar om anhörigstöd, svarade nästan 1.400 personer. Av dem var det 74 procent som ansåg att de behövde stöd för sin egen del. Samtidigt har bara 41 procent sökt eller erbjudits någon form av anhörigstöd.

51 procent svarade att situationen lett till stora slitningar eller separationer och 48 procent sa att de själva varit sjukskrivna.

– Om man inte får rätt stöd som anhörig riskerar man egen ohälsa och sjukskrivning, säger Anki Sandberg till SVT Nyheter.

Ing-Marie Wieselgren är samordnare för frågor om psykisk hälsa på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och hon bekräftar att anhöriga inte får den hjälp de anser sig behöva:

– Vårt system i stort är väldigt inriktat på personen själv, på patienten, och vi har i många delar av sjukvården, inte bara psykiatrin utan totalt sett, inte alls stöttat anhöriga på det sätt som skulle behövas.

Tror på förändring

Ing-Marie Wieselgren menar att vården är hårt belastad i dag men att utbildning och nya sätt att se på anhöriga är på stark frammarsch:

– Om vi jämför och tittar, så är det ju inte så länge sedan vi lämnade barn ensamma på sjukhus och föräldrarna inte fick vara med. I dag är det självklart att föräldrarna är med och är en del av vården.

– Jag tror att anhöriga i framtiden kommer att vara en självklar del i vården även när det gäller vuxna, att vi kommer att se stora skillnader på det här området de närmaste åren, säger Wieselgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anhörig

Mer i ämnet