Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roger Akelius slår ifrån sig kritiken om lyxrenoveringar: ”Du är fel ute!”. Foto: Min sanning/SVT

Anklagas för lyxrenoveringar – kallar äldre stadsdelar för ”skit” och ”slum”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska fastighetsjätten Akelius hade länge som affärsmodell att köpa hyreshus på reglerade marknader, renovera och sedan höja hyrorna. Modellen har kritiserats av bland annat en FN-rapportör, men grundaren Roger Akelius försvarar de så kallade lyxrenoveringarna i SVT:s ”Min sanning”. 

– Vi har aldrig kört iväg någon hyresgäst, säger han. 

Bostadsbolaget Akelius har tidigare varit ett av Europas största börsnoterade bostadsbolag. De har genomfört så kallade konceptrenoveringar, som innebär att företaget har köpt hus och renoverat lägenheter när en hyresgäst flyttat ut. Efter renoveringen har de sedan kunnat höja hyrorna markant. 

Detta har tidigare fått kritik, bland annat av Leilani Farha, FN:s speciella rapportör för rätten till bostad. Hon har anklagat bostadsbolaget för att bryta mot mänskliga rättigheter och mot rätten att ha en bostad. 

I Tyskland har även hyresgäster kritiserat renoveringarna och de höjda hyrorna. Stora demonstrationer mot Akelius och andra bostadsbolag har genomförts de senaste åren. 

Bemöter kritiken

Akelius nuvarande vd har tidigare bemött kritiken. I ett mejl till Göteborgs-Posten 2020 skriver han: ”Akelius policy är att renovera lägenheter när de blir vakanta. Vi påtvingar aldrig hyresgäst en högre standard. Bolagets policy är att aldrig tvinga någon från sin bostad.” 

I SVT:s ”Min sanning” försvarar bolagets grundare Roger Akelius renoveringarna: 

– Det är inte min sak att planera det sociala. Nej, varje företag ska göra vad deras kunder tycker om och vill kunna ha för någonting.   

Bolaget har sålt majoriteten av sina fastigheter i Skandinavien och Berlin, men Roger Akelius menar att det inte var på grund av protesterna från hyresgäster, utan av ekonomiska skäl. 

Se Min Sanning på SVT Play, eller i SVT2 klockan 20.00 söndag den 19/2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.