Genrebild. Västerbotten ett av de län i landet där antalet anmälningar ökat mest. Foto: TT

Antalet anmälda brott ökar i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Västerbotten är ett av de län i landet där anmälningarna ökat mest och fler säger sig ha blivit utsatta för brott. Polisen menar att statistiken måste analyseras och att den inte innebär att brottsligheten ökar.

I statistik från brottsförebyggande rådet som SVT tagit fram är Västerbotten ett av de län i landet där antalet anmälningar ökat mest. Men att antalet anmälningar har ökat innebär inte att brottsligheten ökar.

– Man måste titta på anmälningsbenägenheten och mörkertalet för att sen kunna analysera statistiken. Det kan handla om en annan tolerans i samhället som gör att man idag anmäler brott som man tidigare inte anmält och det tycker vi är positivt, säger Anna Jonsson, tillförordnad polisområdeschef i Västerbotten.

Val 2018 – #dinröst

Fler utsatta för brott

Enligt den Nationella trygghetsundersökningen uppger fler i Västerbotten att de har blivit utsatta för ett brott. Alla människor har rätt att anmäla att ett brott har begåtts, men kring vissa brott finns svårigheter hur man sedan från polis och åklagare kan utreda fallen.

– Om det bara är en känsla, att man upplever att man har blivit kränkt finns bara anmälarens utsaga, men inget ytterligare som stärker utsagans giltighet. Då kommer åklagaren konstatera att det inte går att gå vidare med ärendet, säger Tage Alalehto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet