Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Utrikesminister Ann Linde (S) hävdar i Morgonstudion att Sverigebilden inte påverkats speciellt negativ under coronapandemin. Foto: TT/Fredrik Sandberg

Ann Linde om bilden av Sverige: ”Har varit väldigt neutralt”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges coronastrategi har varit ett hett ämne i många utländska medier. Strategin har ifrågasatts och kritiserats många gånger. Men enligt utrikesminister Ann Linde är bilden av Sverige inte så illa utomlands som en del påstår.
– Om man tittar på det har det varit väldigt neutralt. Både positivt och negativt, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Det är när programledaren Åsa Avdic i Morgonstudion frågar om det finns en risk att Sverige uppfattas som slarvigt på grund av lättade reserestriktioner som Ann Linde säger emot.

– Jag vet att det är poppis bland vissa att säga att vi har fått väldigt mycket kritik utomlands.

Hon blir då avbruten av programledaren.

– Men en del kritik har vi ju ändå fått.

Ann Linde står dock fast vid sin kommentar.

– Om man tittar på Svenska institutets mycket noggranna analyser av hur Sverigebilden ser ut är det faktiskt ganska neutralt. Under två veckor var det mer negativt, när vi hade högre dödstal.

Kritiserades i juni

Ann Linde har själva drabbats av kritiken mot Sverige utomlands. I juni väckte utrikesministern uppmärksamhet i samband med en kritiserad intervju med tyska Deutsche Welle om den svenska coronastrategin. I intervjun fick hon flera hårda frågor om Sverige coronastrategi. Och efteråt kritiserades hon för hur hon hade hanterat det.

Efteråt skrev till exempel Moderaternas partiledaren Ulf Kristersson i en kommentar på Facebook: ”Illa underbyggda påståenden”.

Ann Linde fick även kritik för att ha haft faktafel i vissa frågor. Till exempel svarade hon på en fråga i intervjun att alla i Sverige får testa sig även om de inte har symptom. Efteråt försvarade hon sig med att hon syftade på Region Stockholm men att det inte framgick i intervjun.

Utrikesministern anmäldes av Sverigedemokraterna till riksdagens konstitutionsutskott, som ville att intervjun skulle granskas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer