Utrikesminister Ann Linde tillsammans med utrikesministrarna för Ukraina (Vadym Prystajko), Storbritannien (Dominic Raab) och Kanada (François-Philippe Champagne) Foto: TOLGA AKMEN/TT

Linde: Iran måste kompensera offrens närstående

Uppdaterad
Publicerad

En internationell brottsutredning ska undersöka orsaken till det nedskjutna passagerarflygplanet i Iran och ta reda på vilka som är ansvariga. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) säger att offrens anhöriga ska få ekonomisk kompensation. Det beskedet gav utrikesministrarna från de berörda länderna efter ett möte i London på torsdagen.

Det är första gången sedan nedskjutningen av det ukrainska passagerarflygplanet i förra veckan som utrikesministrar från Sverige, Kanada, Ukraina, Afghanistan och Storbritannien, alltså länder vars medborgare dödades, möts ansikte mot ansikte.

Mötet inleddes sedan utrikesministrarna tänt ljus framför en minnesskylt med namnen på offren. Fem länder, däribland Sverige, kräver att Iran kompenserar familjerna till offren. Sedan höll Kanadas utrikesminister François-Philippe Champagne en presskonferens tillsammans med utrikesministrarna från andra berörda länder.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

SVT Nyheter talade med Ann Linde efter presskonferensen i London.

– Iran har tagit fullt ansvar för nedskjutningen och det innebär att de måste kompensera offrens närstående. Sen gäller också ett ansvarsutkrävande, säger Anna Linde (S).

– Vi räknar med att det kommer bli en oberoende utredning av det här och att man sen har ett ansvarsutkrävande för dom som måste ta ansvaret för det här, säger hon.

Brottsutredning

Kanadas utrikesminister François-Philippe Champagne sa på presskonferensen att det är fråga om en brottsutredning som resulterar i att de ansvariga kommer att åtalas.

En brottsutredning ska genomföras enligt internationell standard, sa François-Philippe Champagne.

Fem punkter

Kravet ingår i ett ramverk på fem punkter som utrikesministrarna enades om på dagens möte i London, däribland att det måste råda full transparens i utredningen om vad som hände när flygplanet sköts ned,

– Det finns många, många frågor. Anhöriga vill ha svaren. Världen vill ha svaren. Vi får ingen vila förrän vi fått svar, sa Kanadas utrikesminister.

DNA undersökning

Samtliga 176 personer ombord omkom när det ukrainska passagerarplanet sköts ner av iranskt luftvärn 8 januari. På planet fanns 17 personer som var svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige.

Men först måste identiteterna fastställas, säger utrikesminister Ann Linde till SVT.

– Det finns ju kvarlevor då måste man använda dna för att veta vem som kvarlevorna tillhör. Det är viktigt att det blir korrekt så att de anhöriga kan vara säkra på att de verkligen får sina kära som har förolyckats på ett värdigt och korrekt sätt, så att de sen kan bestämma hur de vill begrava sina anhöriga, säger Linde.

Utrikesminister Ann Linde (till vänster) tillsammans med utrikesministrarna för Storbritannien (Dominic Raab, till höger om Linde), Kanada (François-Philippe Champagne, mitten), Ukraina (Vadym Prystajko, andra från höger) och Afghanistan (Idris Zaman, längst till höger). Foto: Frank Augstein/AP/TT

Fakta: Planet sköts ned

Flygning PS752 med destination Kiev lyfte från Teherans internationella flygplats strax efter klockan 6 på morgonen, onsdagen den 8 januari 2020.

Två minuter senare, när planet befann sig på 2 300 meters höjd, slutade det att automatiskt skicka information om bland annat position och hastighet. Ytterligare några minuter senare slog det ned tre mil väster om Teheran, vilket följdes av en kraftig explosion.

Samtliga 176 som befann sig ombord dödades. På planet fanns 17 personer som var svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige.

Iran nekade först till att planet skulle ha skjutits ned. Men några dagar efter det att bland andra Kanadas premiärminister Justin Trudeau sade sig ha fått underrättelseuppgifter om att en iransk robot träffade planet medgav man att luftvärnet låg bakom.

Enligt president Hassan Rohani har militärens interna utredning slagit fast att den mänskliga faktorn orsakat nedskjutningen. Amir Ali Hajizadeh, befälhavare för det iranska revolutionsgardets flygvapen, har tagit på sig ansvaret för misstaget.

Han har förklarat det med att den ansvariga luftvärnsoperatören misstog flygplanet för en kryssningsrobot och tvingades fatta beslut på egen hand om att öppna eld på grund av störningar i kommunikationssystemet.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet