En satellitbild visar platsen där flygplanet kraschade. Foto: MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT/EPA/TT

Person som filmade den iranska nedskjutning av plan gripen

Uppdaterad
Publicerad

En av personerna som filmade när iranska armén sköt ner det ukrainska planet har gripits och kan komma att åtalas för att ha riskerat rikets säkerhet. Det rapporterar BBC.

Iranska medier rapporterar att landets islamiska revolutionsgarde har gripit en person som filmade roboten som träffade det ukrainska Boeing-planet som enligt Iran sköts ner av misstag. Klippet användes av experter för att analysera händelsen och spreds stort på nätet.

Men oklarheter råder kring om det verkligen är personen bakom det välspridda klippet som har gripits. Enligt den iranska journalisten Nariman Gharib, som bor i London och som har intervjuat upphovspersonen bakom klippet, är den personen inte frihetsberövad.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Nariman Gharib skriver på Twitter att han har pratat med personen, och menar att revolutionsgardet har gripit fel person.

Både demonstranter och militärer gripna

President Hassan Rohani har kallat nedskjutningen för ett oförlåtligt misstag som inte enbart kan bero på en enda människa och som måste hanteras av en ”speciell domstol” eftersom ”hela världen kommer att följa rättegången”.

Efter att iranska armén erkänt sitt misstag har flera personer som anklagas för nedskjutningen gripits.

Samtidigt uppger iranska statens juridiske talesperson Gholamhossein Esmaili att ett 30-tal personer har gripits för att ha ”deltagit i olagliga sammankomster” efter att de demonstrerat mot regeringen och deras hantering av nedskjutningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet