Ann Söderlund: ”Hur kan första tanken vara att filma istället för att hjälpa?”

Uppdaterad
Publicerad

Ann Söderlund är en av de i offentligheten som kritiserat Margaux Dietz för hennes film där hon skrattar åt en sovande man i hennes trapphus. I kortdokumentären “Kan vi förlåta Margaux?” möts de båda och diskuterar hur det blev som det blev.   

– Det är ändå bra att samtiden reagerar på något som inte är en humanistisk gärning, säger Ann Söderlund till Margaux Dietz. 

Många provocerades när influeraren Margaux Dietz la ut en film på sociala medier där hon skrattar åt och låter sin son peta på en man som sov i trapphuset utanför hennes dörr. Alex Schulman beskrev beteendet att filma istället för att hjälpa som ett samtidsfenomen, snarare än något unikt för Margaux Dietz, i en krönika i DN.

Ann Söderlund, journalist och programledare, deltog också i diskussionen. Så här formulerade hon sig på sociala medier:  

Att människor som lever i en skyddad verkstad på fina adresser inte inser att det finns en annan verklighet där ute eller i alla fall inte inser att dessa människor inte alltid är content... Men som sagt: Detta har alltid skett och jag är trött på hatet och trött på företag som sätter sig själva som moralens väktare.

Har bett om ursäkt

Margaux Dietz har själv bett om ursäkt via en text på Instagram, där hon också konstaterade att mannen mådde bra och att han till slut hade hamnat på rätt plats i fastigheten. Hon har inte lagt ut något på sociala medier sedan dess och inte heller gett kommentarer till medier.

I Edit:s kortdokumentär ”Kan vi förlåta Margaux” uttalar hon sig för första gången sedan sin ursäkt på Instagram.

Se Edit: Kan vi förlåta Margaux? i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.