• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör den tidigare justitieministern Anna-Greta Leijon när hon var med i SVT:s ”Min Sanning” 2013. Foto: SVT

Anna-Greta Leijon har gått bort

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare justitieministern Anna-Greta Leijon har gått bort efter en kort tids sjukdom, 84 år gammal. Det bekräftar Socialdemokraterna för SVT.

Tidigare statsrådet Anna-Greta Leijon har gått bort.

Den tidigare Socialdemokratiske politikern inledde sin politiska karriär i mitten av 1960-talet på Arbetsmarknadsstyrelsen i Stockholm.

Under 70-och 80-talet var Leijon bland annat invandrar- och jämställdhetsminister, även arbetsmarknadsminister.

1987 utsågs Leijon till justitieminister av den dåvarande statministern Ingvar Carlsson. Ett år senare valde Leijon att avgå efter den så kallade Ebbe Carlsson-affären.

En av de första kvinnliga ministrarna

I en intervju i SVT:s Min sanning från 2013 pratade Anna-Greta Leijon om sin politiska karriär som stundvis var stormig.

Leijon var en av de första kvinnliga ministrarna i Sverige.

– Det var väldigt mycket mer manligt samhälle överhuvudtaget då och jag hade jobbat jättemycket med frågor som rörde kvinnors möjligheter att komma fram i både politiken och på annat sätt och få rätt att arbeta och sådana frågor. Det kändes spännande och nervöst på samma gång, berättade Leijon i programmet.

Fortsatt politisk aktiv

Anna-Greta Leijon var under tio års tid chef för Skansen, även styrelseordförande för Moderna museet i Stockholm. Mellan åren 1994 och 2000 var Leijon även styrelseordförande för Sveriges Television.

Hon fortsatte sin politiska bana fram till för några år sedan. 2021 var hon aktiv i S-föreningens Onsdagsklubben.

Magdalena Andersson: ”En pionjär”

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson uttrycker partiets sorg i ett meddelande:

”Anna-Greta Leijon var en banbrytande politiker med stark integritet och en osviklig röst för utsatta människor. Som Sveriges första kvinnliga justitieminister banade hon väg för andra kvinnor och hon var en pionjär i kampen för jämställdhet. Hon kommer att vara djupt saknad men hennes gärning lever vidare”, skriver Magdalena Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.