Anna Kinberg Batra Foto: TT

Anna Kinberg Batra lämnar politiken

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta Moderatledaren Anna Kinberg Batra lämnar politiken. Hon kommer inte att kandidera till riksdagen inför valet 2018, uppger hon under tisdagen.

En dryg månad efter att Anna Kinberg Batra avgick från posten som Moderaternas partiledare kommer beskedet att hon inte heller kandiderar till nästa riksdagsval.

– Jag har bestämt mig för att inte ställa upp till omval. Jag är stolt över det förtroende jag fick från väljarna i Stockholms län och kommer sitta kvar till nästa val. Men nu är det dags för andra att ta över och jag ser fram emot att göra någonting annat, säger Anna Kinberg Batra till SVT Nyheter.

Vad är det där andra du ska göra?

– Den tanken har jag inte tänkt över huvud taget. Jag har satsat hårt på politiken i många år. Ända sedan min dotter föddes 2006 har hela hennes liv handlat om att mamma jobbar politiskt. Jag har inte planerat för någonting annat än, det ska jag göra nu.

Om Alliansen vinner valet och du skulle få en fråga om att bli statsråd, vad svarar du då?

– Då tror jag att nästa regeringsbildare har mitt nummer och då skulle jag svara i telefonen.

Lämnade partiledarposten efter sjunkande opinionssiffror

Kinberg Batra lämnade partiledarposten i augusti efter att flera partidistrikt krävt hennes avgång efter en lång tid av sjunkande opinionssiffror.

– Jag har försökt lösa uppgiften och vända läget som vi är i nu. Men när det inte går att få presentera politiken, då går det heller inte att sitta kvar, sade hon när hon avgick.

LÄS MER: Dagarna som fällde Anna Kinberg Batra

LÄS MER: De kan bli Moderaternas nya partiledare

Anna Kinbergs Batras tid i riksdagen

Visa

Anna Kinberg Batra kom för första gången in i riksdagen år 2000, då som ersättare. Hon var ordinarie ledamot 2001-2002 för att sedan misslyckats med att komma in perioden efter det.

Efter valet 2006 satt hon som ordinarie riksdagsledamot under tre mandatperioder. 2010 blev hon gruppledare för Moderaternas riksdagsgrupp, en post hon behöll fram till att hon tog över partiledarposten efter Fredrik Reinfeldt i januari 2015.

Hon avgick som partiledare för Moderaterna den 25 augusti 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moderaternas kris

Mer i ämnet