Tidigare Kina-ambassadören utreds för agerande i fallet mot Gui Minhai. Foto: TT

Anna Lindstedt delgiven misstanke efter mötet

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges tidigare ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, har nu delgivits misstanke om brott i samband med hanteringen av fallet med den svensk-kinesiske fängslade förläggaren Gui Minhai. Det bekräftar åklagaren Hans Ihrman för Ekot.

Anna Lindstedt, Sveriges tidigare Kina-ambassadör, är nu delgiven misstanke om brott bekräftar åklagare Hans Ihrman, skriver Ekot. Hon misstänks för egenmäktighet i förhandling med främmande makt. Ihrman vill inte berätta om de konkreta misstankarna mot Anna Lindstedt.

– Hittills så har utredningen stärkt mig i min uppfattning att de misstankar som finns är välgrundade och därför så har jag formulerat en beskrivning av den misstänkta gärningen som också har delgivits i samband med förhör, säger åklagare Hans Ihrman till Ekot.

Lindstedt: Förnekar brott

Utredningen inleddes i mars och handlar främst om de möten som ägde rum på hotell Sheraton i Stockholm den 24-26 januari tidigare i år. Mötena arrangerades enligt uppgift av den dåvarande Kina-ambassadören Anna Lindstedt och bland deltagarna fanns Angela Gui, dotter till Gui Minhai och kinesiska affärsmän.

Enligt Utrikesdepartementet kände varken utrikesministern eller personer på UD som arbetar med fallet till att mötet skulle hållas – vilket lett till kritik mot Anna Lindstedt.

Anna Lindstedts försvarare Conny Cedermark har tidigare sagt att Lindstedt förnekar brott och välkomnar en utredning.

Kan du bekräfta att Anna Lindstedt har delgetts misstanke om brott?

– Vi kan inte kommentera utredningen närmare och hänvisar till det vi har sagt tidigare. Det har inte förekommit något brott, ännu mindre har det funnits något uppsåt hos Anna Lindstedt, säger Conny Cedermark till SVT Nyheter.

UD vill inte kommentera

Den 18 februari avslöjade SVT Nyheter att åklagaren beslutat om en mildare brottsrubricering än vad Säpo föreslagit i sin utredning. Säpo beskrev brottet som ”trolöshet vid förhandling med främmande makt”, ett brott som kan ge minst två års fängelse och upp till tio års fängelse.

UD vill inte kommentera något kring att Anna Lindstedt nu delgivs misstanke om brott

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.