Anna Lindstedt. Foto: TT

Misstänkte ambassadören har tilldelats försvarsadvokat

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges tidigare Kina-ambassadör Anna Lindstedt är fortsatt misstänkt för brott mot rikets säkerhet och har på tisdagen tilldelats en försvarsadvokat. Hon riskerar två års fängelse om hon fälls för sitt agerande vid mötet om den fängslade bokförläggaren Gui Minhai i Stockholm i januari.

Förundersökningen leds av vice chefsåklagare Hans Ihrman vid Riksenheten för säkerhetsmål. Han har beslutat om sekretess i förundersökningen och vill inte uttala sig om identiteten på den misstänkte, skriver han i ett mejl till SVT Nyheter.

Men tillförlitliga källor bekräftar för SVT Nyheter att det är Sveriges tidigare ambassadör i Peking, Anna Lindstedt, som är misstänkt för brott mot rikets säkerhet. Enligt Stockholms tingsrätt har hon nu begärt och fått en offentlig försvarare.

SVT Nyheter har tidigare berättat att ambassadören kallats hem för utredning.

Det gäller frågan om Sveriges Kina-ambassadör brutit mot lagen vid det möte som hölls med affärsmän och dottern till den fängslade svenske förläggaren Gui Minhai den 24-26 januari på hotell Sheraton i Stockholm.

Två års fängelse

Brottet rör egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, paragraf 19 i brottsbalken, vilket kan ge högst två års fängelse.

– Åklagaren måste bevisa att ambassadören haft ett uppsåt att begå brottet, enligt Iain Cameron, professor i internationell rätt vid Uppsala universitet.

– En viktig faktor är hur mycket UD kände till om dessa förhandlingar. Om ambassadören har förankrat sitt agerande kommer det att bli svårt att få en fällande dom, säger Iain Cameron till SVT Nyheter.

Tydligt mandat

Han hävdar att man vid förhandlingar med representanter för utländsk makt i vanliga fall behöver ha ett tydligt mandat från UD eller regeringen.

– Det är möjligt att den svenska ambassadören inte agerat enligt gällande instruktioner. Även om det inte leder till åtal kan det finnas andra disciplinära åtgärder för att hon kringgått rutinerna, säger Iain Cameron.

Beslutet om försvarsadvokat fattades på tisdagsmorgonen.

SVT Nyheter söker försvarsadvokaten för en kommentar, och även Anna Lindstedt, som tidigare meddelat att hon avböjer att kommentera så länge förundersökningen pågår.

”Svensk medborgare, som utan tillstånd av regeringen eller den regeringen bemyndigat låter bruka sig såsom ombud för främmande makt i diplomatisk angelägenhet som rör riket, så ock envar, som i föregiven egenskap av behörigt ombud inlåter sig i underhandling om sådan angelägenhet med någon som företräder främmande makts intresse, dömes för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt till fängelse i högst två år eller, om riket var i krig, högst fyra år” 

Källa: Brottsbalkens 19 kapitel, fjärde paragraf

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Målet mot Anna Lindstedt

Mer i ämnet