En person misstänks för brott mot rikets säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarmyndigheten har inlett en förundersökning om misstänkt brott mot rikets säkerhet. En person är misstänkt och har förordnats försvarare på tisdagen, enligt handlingar från Stockholms tingsrätt. Förundersökningen leds av Riksenheten för säkerhetsmål.

– Det kan jag bekräfta. Det pågår en förundersökning om misstänkt brott mot rikets säkerhet, säger Helena Ekstrand på Åklagarmyndighetens presstjänst till SVT Nyheter.

Säpo bekräftar

Säkerhetspolisen hänvisar till åklagaren för kommentar och vill inte uttala sig om vem den misstänkte är.

Målet mot Anna Lindstedt

– Jag kan inte ge dig några fler uppgifter. Jag kan bekräfta att Säkerhetspolisen har en förundersökning om misstänkt brott mot rikets säkerhet, säger Sofia Hellqvist på Säkerhetspolisens presstjänst till SVT Nyheter.

Förundersökningen leds av vice chefsåklagare Hans Ihrman vid Riksenheten för säkerhetsmål. Han har bekräftat till Dagens Nyheter att en förundersökning har inletts.

Ihrman har beslutat om sekretess kring identitetsuppgifter i förundersökningen och vill inte uttala sig om identiteten på den misstänkte, skriver han i ett mejl till SVT Nyheter.

Nytt mål

Den misstänkte önskade själv en försvarare, uppger tingsrätten. Beslutet om försvarsadvokat fattades på tisdagsmorgonen. Målet kom in till Stockholms tingsrätt på måndagen.

– Det är ett nytt mål. Det är ett nytt ärende på tingsrätten, säger Mats Sjöberg, handläggare på tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Målet mot Anna Lindstedt

Mer i ämnet