Den fängslade bokförläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui (t.h) medverkade på mötet. Foto: Vincent Yu/Anders Ahlgren/TT

Svensk ambassadör utreds efter möte om Gui Minhai

Uppdaterad
Publicerad

UD har kallat hem sin ambassadör Anna Lindstedt från Peking och utreder nu om hon gjorde fel som ordnade ett möte mellan dottern till den fängslade bokförläggaren Gui Minhai och några kinesiska affärsmän. Mötet ägde rum utan att UD informerats.

Enligt dottern Angela Gui var det på den svenska Pekingambassadörens initiativ som hon reste till Stockholm. Målet var att få kontakt med kinesiska affärsmän som kunde hjälpa till att frita hennes far, den svenske medborgaren Gui Minhai. Han kidnappades 2015 och har sedan dess suttit fängslad i Kina, anklagad för att ha röjt statshemligheter.

Bisarr upplevelse

Målet mot Anna Lindstedt

Mötena pågick i flera dagar under slutet av januari på ett hotell i centrala Stockholm. Men i stället för att få hjälp att befria sin far råkade Angela Gui ut för en bisarr händelse beskriver hon på sin blogg:

 ”Det var mycket vin, många människor och märkliga frågor som bara ökade allt eftersom. Men eftersom ambassadör Anna Lindstedt var med och verkade positivt inställd till vad det än var som hände, fortsatte jag hela tiden att tro att mötet varit initierat av svenska utrikesdepartementet.”

Påtryckningar

– Det var en serie möten som pågick hela dagarna och de ville absolut inte att jag skulle lämna hotellet. Jag fick veta att de här affärsmännen var inblandade i någon slags förhandling kring min far. Att han möjligen kunde släppas, men att han först måste gå med på att ställas inför rätta, säger Angela Gui till SVT.

Hon hävdar att hon under mötena utsatts för olika typer av påtryckningar:

– Jag fick ju veta att de inte bara ville att jag själv skulle vara tyst. Jag skulle även se till att svenska medier slutade uppmärksamma min fars fall. Kraven framfördes under extremt otrevliga och hotfulla förhållanden.

UD kände inte till mötena

UD bekräftar för SVT att den svenska ambassadören kallats hem från Peking och nu är föremål för utredning för att ha arrangerat mötet utan att informera någon annan.

– UD kände inte till de här mötena förrän i efterhand, säger presschefen Patric Nilsson till SVT Nyheter.

SVT Nyheter söker ambassadör Anna Lindstedt för kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Målet mot Anna Lindstedt

Mer i ämnet