Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annie Lööf avgår nu som partiledare för Centerpartiet, där opinionssiffrorna sjunkit sedan partiets absoluta toppar. ”Det var en besvikelse på valnatten”, säger hon. Foto: SVT

Annie Lööf om dalande kurvan: ”Tar fullt ansvar”

Publicerad

Efter elva år på posten gör nu Annie Lööf sina sista dagar som ledare för Centerpartiet.

Själv ser hon tillbaka på en tid med toppar och dalar – och berättar om sin besvikelse vid den senaste valnatten.

– Jag tar fullt ansvar för tillbakagången, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Den 2 februari ska Centerpartiet på en extrastämma i Helsingborg rösta om Muharrem Demirok ska tillträda som ny partiledare. Annie Lööf, som har varit ordförande sedan 2011, gör därmed sin sista tid på posten innan det med all sannolikhet är dags att lämna över stafettpinnen.

”Känner mig besviken”

I en intervju i SVT:s Morgonstudion säger hon att hennes tid som partiledare har präglats av både toppar och dalar.

– Det är klart att jag känner mig besviken över att inte tillräckligt många väljare såg mitt värderingsmässiga ledarskap. Vi kände verkligen hela augusti att vi hade vind i ryggen, säger Annie Lööf med anledning av de delande opinionssiffrorna innan valet.

– Det var ju en besvikelse på valnatten. Men om jag ska vara lite krass och tittar på valresultatet är det bättre än både 2010 och 2014. Men det är ju i ljuset av det sista 2018 som man blir bedömd. Så jag tar fullt ansvar för tillbakagången. Men det är historiskt ett normalt valresultat för oss, säger hon.

Lööf: C fortsätter på inslagna banan

Lööf tror inte att Centerpartiet kommer att ändra riktning i och med det nya ledarskapet.

– Jag tror att de kommer att fortsätta på den banan som har varit under mitt partiledarskap. Sedan hoppas jag att den nya partiledaren tar ut svängarna sakpolitiskt och gör sin egen politiska plattform precis som jag fick möjlighet till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.