Annie Lööf, Centerpartiets partiledare. Foto: TT

Annie Lööf: ”Fälldin har betytt enormt mycket”

Publicerad

Den förre Centerledaren och tidigare statsministern Thorbjörn Fälldin är död, bekräftar Centerpartiets pressavdelning. – Torbjörn hade ett väldigt stort hjärta, säger partiets ledare Annie Lööf.

”Thorbjörn Fälldin har betytt oändligt mycket. Han är en sann förebild och en ikon för många av oss. Det är med stor sorg jag nåtts av beskedet om hans bortgång men också med stor stolthet som jag tittar tillbaka på hans imponerande livsgärning”, skriver partiledare Annie Lööf i ett pressmeddelande.

– Thorbjörn hade ett väldigt stort hjärta. Han var mån om sin familj och berättade ofta om barn och barnbarn för mig, säger partiledare Annie Lööf till TT.

”En av 1900-talets främsta politiska ledare”

Torbjörn Fälldin har även betytt mycket för borgerligheten och för det som senare blev Alliansen, berättar Annie Lööf till TT.

– Thorbjörn Fälldin är en av 1900-talets främsta politiska ledare och har betytt oerhört mycket för Sverige under en svår tid. Han har givetvis betytt mycket för Centerpartiet och vi nådde de främsta valresultaten under hans tid som partiledare.

Skickade brev till Lööf

Annie Lööf berättar att Thorbjörn Fälldin brukade höra av sig till henne med handskrivna brev och kommenterade det politiska läget.

– Jag fick ett brev så sent som i juni. Han var väldigt uppmuntrande och omtänksam, säger partiledare Annie Lööf till TT.

”Hans mål att få uppleva sin 90-årsdag”

Centerpartiets ledare Annie Lööf träffade Thorbjörn Fälldin för sista gången i samband med hans födelsedag.

– Ett av hans mål var att få uppleva sin 90-årsdag, sa han. Och det fick han göra den 24 april, säger hon till TT.

”Lämnar ett tomrum efter sig”

Under lördagskvällen fick Annie Lööf beskedet om att Thorbjörn Fälldin somnat in på sin gård i närvaro av sin familj.

– Det är med stor sorg man tar emot detta för Thorbjörn har betytt så oerhört mycket. Han kommer lämna ett tomrum efter sig, säger hon till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Thorbjörn Fälldin död

Mer i ämnet