– Det är ett socialistiskt parti, vi tycker inte lika i den ekonomiska politiken, vi är snarare varandras motpoler. Hör Annie Lööf om att samarbeta med V. Foto: SVT

Annie Lööf nobbar samarbete med V: Varandras motpoler

Uppdaterad
Publicerad

Annie Lööf (C) är tydlig i söndagens Agenda. Centerpartiet kommer inte att budgetförhandla eller regeringssamverka med Vänsterpartiet.

– Det är ett socialistiskt parti, vi tycker inte lika i den ekonomiska politiken, vi är snarare varandras motpoler, säger hon.

Att Centerpartiets väljare hellre ser en regering som är ledd av Socialdemokraterna med stöd av Vänsterpartiet än en moderat-ledd med stöd av SD, tycker Annie Lööf inte är så konstigt.

– Det siffrorna säger är att vi verkligen inte vill släppa fram en regering ger Sverigedemokraterna ett stort inflytande.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Hon menar att Sveriges partier behöver samarbeta mer.

– De två statsbärande partierna som ofta säger sig vara de vuxna i rummet har låst sig i sina egna ytterkantspartier. Sverige behöver mer samarbete. Ska vi ha stabila regeringar, budgetar som går igenom i riksdagen, behövs mer samarbete. Jag skäms inte för det, jag står upp för breda mittenlösningar i Sveriges politik där vi inte avgörs av vad SD eller V känner för dagen.

”Varandras motpoler”

Men exakt hur regeringssituationen ska lösas fortsätter vara oklart. Centerpartiet vägrar nämligen samarbeta med Vänsterpartiet, trots att det behövs för att få ihop en budget.

– Det är ett socialistiskt parti, vi tycker inte lika i den ekonomiska politiken, vi är snarare varandras motpoler. Centerpartiet kommer inte att budgetförhandla eller regeringssamverka med Vänsterpartiet.

Vad som istället ska hända är det nog ingen som vet. Liberalerna vill inte längre ingå i ett samarbete med C, S och MP – ett till januariavtal kommer alltså inte att bli av om inte något parti ändrar sig. Ändå tror Annie Lööf på en fortsatt mittenlösning.

Vägrar samarbeta med SD

Hon passar också på att både stänga och låsa dörren i ansiktet på Sverigedemokraterna, något som Centerpartiet har gjort många gånger.

– Centerpartiet kommer inte att budgetförhandla och samarbeta med Sverigedemokraterna.

Se hela avsnittet av Agenda om regeringskrisen här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet