Talmansrundor eller extraval? Det är statsminister Stefan Löfvens två alternativ. Innan måndagen över går till tisdag måste han ha bestämt sig. Foto: Henrik Montgomery, Anders Wiklund, Erik Mårtensson/TT

Så ser Löfvens alternativ ut – extraval eller avgång

Uppdaterad
Publicerad

Innan måndag övergår till tisdag måste statsminister Stefan Löfven (S) fatta ett beslut, och han har två alternativ:

Avgå och låta talmansrundor avgöra vilka som ska styra landet – eller utlysa extraval.

När riksdagen röstade för misstroende mot Stefan Löfven (S) började klockan ticka för statsministern. Enligt grundlagen måste statsministern, om hen fälls i en misstroendeomröstning, antingen utlysa extraval eller avgå inom en vecka.

Eftersom omröstningen genomfördes på måndagen måste Löfven därmed fatta ett beslut innan midnatt på måndag 28 juni.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Då tar talmannen över

Om regeringen Löfven avgår på måndag ska riksdagens talman Andreas Norlén genomföra talmansrundor. Han ska då föra samtal med partiledarna för att utröna vem som kan få stöd att bilda regering i riksdagen. En statsminister kan inte röstas igenom om en majoritet av riksdagen, 175 ledamöter eller fler, röstar nej.

Talmannen har fyra chanser på sig. Om alla fyra statsministerkandidater röstas ned av riksdagen ska ett extraval hållas inom tre månader.

Det finns ingen tidsgräns för hur länge talmansrundorna kan pågå, men Andreas Norlén har tidigare meddelat att de ska genomföras skyndsamt.

Extraval kan ske i september

Det andra alternativet är att Löfven utlyser extraval, ett beslut som inte kan återkallas.

Ett extraval ska genomföras inom tre månader från att beslutet fattas. Om Löfven skulle besluta om det kommer det alltså att ske i september i år. Det är drygt ett år innan det ordinarie riksdagsvalet som, oavsett utfall, kommer att hållas som vanligt nästa år.

Efter extravalet kommer talmannen återigen att ta upp jakten på en statsministerkandidat som kan bilda regering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet