Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag kommer alltid att se till landets bästa, säger Stefan Löfven på pressträffen efter fällandet i riksdagen. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Inga besked från Stefan Löfven i dag: ”Har en vecka på mig”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har fallit – i dag röstade riksdagen bort Stefan Löfven som statsminister. Och det blev inga framtidsbesked under S-ledarens pressträff kort därefter.

– Det är landets bästa som gäller, sa Stefan Löfven.

Sverige befinner sig i ett mycket svårt läge”.

Så inledde Stefan Löfven dagens pressträff – bara en timme efter att han blivit historisk genom att som första statsminister röstas bort genom en misstroendeförklaring.

S-ledaren fortsatte med att understryka att han, i likhet med Vänsterpartiet, är emot marknadshyror. Istället tryckte han på att det utredningsförslag som ligger på bordet inte alls har med marknadshyror att göra.

”Var oerhört svårt att få till en regering”

Han påminde därefter om det svåra parlamentariska läget som uppstod efter valet 2018.

– Det var oerhört svårt att få till en regering och först efter fyra månader hade vi en regering på plats. I en politisk uppgörelse mellan fyra partier måste man kompromissa. Alla måste ge och ta. För mig är det att ta ansvar för landets bästa, sa Stefan Löfven och fortsatte:

– Det hade naturligtvis varit enklare att ge upp och säga att man inte orkar kompromissa, men jag tror att folk runtom i landet förväntar sig att vi hittar lösningar.

Inga framtidsbesked

Några framtidsbesked blev det däremot inte under måndagens pressträff.

– Regeringen har nu en vecka på sig. Vi kommer att samtala med våra samarbetspartier och i olika konstellationer begrunda vilken väg vi ska ta. Mitt främsta fokus har alltid varit, är och kommer att vara att göra det som är bäst för Sverige.

Därmed är det alltså oklart huruvida det blir talmansrundor eller ett extraval. Stefan Löfven ville under pressträffen inte heller svara på exakt när ett besked kan komma, eller vilka konkreta åtgärder han ska vidta.

Enligt uppgifter till SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein ska januaripartierna S, MP, C och L träffas redan i eftermiddag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen

Mer i ämnet