Annie Lööf kan tänka sig sitta i S-ledd regering

Uppdaterad
Publicerad

Precis som Liberalerna säger Centerpartiet nej till Ulf Kristersson som statsminister i en moderat enpartiregering.

– Alliansen kan inte inte bestå av mindre än fyra partier, säger partiledaren Annie Lööf vid en presskonferens på lördagen.

Strax efter det att Liberalernas ledare Jan Björklund presenterat sin ståndpunkt tog Annie Lööf (C) vid. Hon höll med honom om att Ulf Kristersson behöver få mer tid till att sondera underlaget för en regering.

– Vi vill se Ulf Kristersson som statsminister i en bred regering. Alla möjligheter är ännu inte uttömda.

Regeringsbildningen

Däremot kommer Centerpartiet att rösta nej till en moderat enpartiregering.

– Vi tror att Sverige behöver en bredare regering, säger Annie Lööf.

Röstar ner en ”3-2-1-regering”

– Låt mig vara tydlig. En Alliansregering kan inte bestå av ett, två eller tre partier. En Alliansregering består av fyra partier, annars är det ingen Alliansregering, sade Annie Lööf, när hon förtydligade att det hon inte ser någon framtid för Ulf Kristerssons förslag om en ”3-2-1-regering”.

Problemet är Sverigedemokraterna, säger Lööf.

– Jag har noterat att Sverigedemokraterna redan har svarat i frågan, och meddelat att de röstar nej till en regering som inte förhandlar med dem. Så därmed har förslaget redan fallit, säger hon.

Vill se blocköverskridande samarbete

I stället vill Annie Lööf se en förankring över blockgränserna – helst med Socialdemokraterna.

– Utan en förankring över blockgränsen blir vi beroende av Sverigedemokraterna. Det finns sex partier mellan V och SD, och vi måste kunna prata med varandra, säger Annie Lööf.

Hon lämnar inga konkreta förslag på blocköverskridande samarbeten utan säger att det behövs breda samtal. Däremot utesluter hon inte att sitta i en regering med Stefan Löfven (S) som statsminister, men att det då krävs att alla Allianspartierna är med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet