Ulf Kristersson öppnar för en regering utan de andra Allianspartierna. Foto: Anders Wiklund/TT

Kristersson redo att bilda ren M-regering

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson skriver i ett Facebookinlägg under fredagen att han är beredd att bilda en egen regering med bara Moderaterna. ”Jag kallar förslaget för ”3-2-1”. Det vill säga att regeringen består av enbart Moderaterna, eller av Moderaterna och de Allianspartier som nu kan och vill ingå i den regeringen, skriver Kristersson.”

Ulf Kristersson har ställt ett ultimatum till Centerpartiet och Liberalerna. Nu har han skrivit ett längre inlägg på sin Facebook om sin nya plan för att kunna bli statsminister och bilda en borgerlig regering.

Enligt Ulf Kristersson har Alliansen fram tills tisdag på sig att enas om en regering som står för Alliansens gemensamma politik. 

En Alliansregering utan stöd från Socialdemokraterna

Ulf Kristersson skriver på sin Facebook bland annat två förslag som han redogjort för sina allianskollegor.  

Det första alternativet är att en regering med de fyra Allianspartierna ska prövas i riksdagen. En Alliansregering som inte stödjer sig på samarbete med Socialdemokraterna. 

”Då får riksdagen bestämma om den kan tolerera en Alliansregering, eller hellre låta stafettpinnen gå över till Stefan Löfven, skriver Kristersson.”

”Jag har respekt för andra Allianspartiers överväganden. Men jag tycker inte vi ska ge Socialdemokraterna vetorätt mot Alliansen.”

Flera alternativ

Kristerssons andra alternativ är att ett eller flera allianspartier bildar regering, med ett eller flera allianspartier som nära samarbetspartners utanför regeringen, skriver han. 

”Jag kallar förslaget för ”3-2-1”. Det vill säga att regeringen består av enbart Moderaterna, eller av Moderaterna och de Allianspartier som nu kan och vill ingå i den regeringen, skriver Kristersson.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.