Centerledaren Annie Lööf sågar Stefan Löfvens utspel om att LO ska få inflytande över den nya utredningen av arbetsrätten. Foto: Jessica Gow, TT arkiv

Annie Lööf: Löfven har fel om ny las-utredning

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade las-utredningen skrotades och Stefan Löfven (S) vill nu istället att uppgörelsen mellan arbetsgivarna och tjänstemannafacken ska utgöra grund till en ny utredning. I denna ska LO ges rätt att lämna synpunkter, trots att de ratat själva överenskommelsen.

– Löfven har fel, kontrar samarbetspartnern Annie Lööf (C).

I söndagens Agenda hävdar statsminister Stefan Löfven LO:s rätt att få säga sitt om arbetsrätten – trots att de står utanför överenskommelsen mellan de två övriga förhandlingsparterna Svenskt näringsliv och tjänstemännens förbund PTK.

Detta har fått centerledaren Annie Lööf att reagera.

– Att politiken ska ge en part som inte tagit ansvar vid partsförhandlingarna inflytande är givetvis uteslutet, skriver hon i ett mejl till SVT Nyheter.

Två alternativ

Enligt Lööf finns det nu två vägar fram till det hon kallar ökad trygghet och flexibilitet på arbetsmarknaden: Antingen genomförs helheten i den partsöverenskommelse som Svenskt Näringsliv och Privattjänstemannakartellen sagt ja till, och som fler gärna får ansluta sig till. I annat fall gäller den så kalladeToijer-utredningen.

– Precis som vi enats om i januariavtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.