Foto: SVT

Frågorna som fortfarande delar Centern

Uppdaterad
Publicerad

Centerledaren menar att den hårda debatten om idéprogrammet varit nödvändig, även om det skadat partiet på kort sikt.

I partistyrelsen förslag till nytt idéprogram för Centerpartiet har många av de mest kontroversiella förslagen försvunnit. Men helt enig är inte styrelsen.

Den oenighet som kvarstår i partistyrelsen gäller bland annat arvsrätten och det som kallas regionala skattebaser.

Strid om förslag till C-program

När partiledaren Annie Lööf gästade Aktuellt på måndagen fick hon bland annat frågan hur viktigt det är att partiet är enat.

– Jag är övertygad om att när vi träffas, över 500 centerpartister om några veckor, kommer vi att fatta beslut där vi är eniga framåt.

– Att partistyrelsen inte är överens om slopad laglott och regionala skattebaser, det är mindre frågor när vi ser den stora omskrivning vi gjort av vårt program och vår offensiva agenda i jobb, miljö och landsbygd.

”Nödvändigt på lång sikt”

Centerledaren fick också frågan varför hon inte ingripit tidigare med tanke på att hon själv sagt att det ursprungliga förslaget till idéprogram skadat partiet.

Enligt Annie Lööf är man i svensk debatt ovan vid en öppen process.

– Det är ett programförslag som arbetats fram av en grupp under ett år och medlemmarna har kommit in med 1.700 sidor inspel.

– Kortsiktigt har det skadat partiet men långsiktigt var det helt nödvändigt.

Läste förslaget före jul

Annie Lööf sade också att hon läste det omdiskuterade förslaget före jul och att hon redan före nyår var ute och tog avstånd från månggifte och förändringen i arvsrätten, två av de mest ifrågasatta förslagen.

– Då tyckte jag att det var viktigt att snabbt markera vilka frågor jag inte kände mig bekväm i.

På frågan varför det trots allt dröjde flera veckor från det att hon läst programförslaget till att hon reagerade svarade hon så här:

– Är man ett parti som tror på öppenhet och på medlemmarna i en folkrörelse, där parti och politik växer underifrån – ja, då har man en debatt som kommer underifrån, sade Annie Lööf.

Hon tror inte att förtroende för henne som partiledare har påverkats av den debatt som varit.

– Det förslag vi har lagt i dag har en väldigt bred förankring.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strid om förslag till C-program

Mer i ämnet