Centerpartiets ledare Annie Lööf. Foto: Claudio Bresciani /TT

Annie Lööf: ”Vi ser till att V inte får politiskt inflytande de kommande åren”

Uppdaterad
Publicerad

Kommer Vänsterpartiet få inflytande över politiken? Det tycks finnas olika tolkningar av den frågan. Nu säger Annie Lööf (C) att de kommer att kunna förhandla som andra partier, så länge det inte rör de 73 punkterna i överenskommelsen. Men budgeten? Den får de inte röra.

Mycket av diskussionen kring regeringsbildningen har de senaste dagarna handlat om klausulen som ska hindra att Vänsterpartiet får inflytande. Under måndagens pressträff sa Stefan Löfven (S) att Vänsterpartiet kommer att kunna förhandla som vilket annat parti som helst – så länge det inte rör punkterna i överenskommelsen.

Och beskedet från Annie Lööf (C) är liknande.

– Centerpartiet tar ju ansvar för att Sverige nu äntligen ska få en fungerande regering och att vi inte ser till att SD eller V får politiskt inflytande de kommande åren, säger Annie Lööf under tisdagen.

Olika tolkningar

Men exakt vilken roll man kommer tillåta att Vänsterpartiet har är inte helt tydligt. Annie Lööf säger att Vänsterpartiet inte får påverka budgeten.

– De krokas av budgetsamarbetet och vänstersvängen som varit byts ut mot en liberal reformagenda, säger hon.

Enligt Centerpartiet innebär det att Stefan Löfven inte först kan förhandla med budgetfrågor med Vänsterpartiet, och sen föra in de frågorna i budgetförhandlingarna med Centerpartiet. Budgetsamarbetet omfattar bara de fyra partierna som står bakom överenskommelsen.

– Utanför överenskommelsen står det fritt för alla partier att förhandla och samtala med de partier man vill. Vänsterpartiet kommer ju föra samtal i breda blocköverskridande frågor, säger Annie Lööf.

Så Vänsterpartiet kan ha inflytande på politiken utanför de här punkterna?

– Ja vi har ju kommit överens om en överenskommelse som handlar om en bättre miljö, bättre småföretagarpolitik, bättre integration bättre landsbygdspolitik till exempel och det har vi ju fått S och MP att skriva under på. Men i många andra frågor kommer ju vi vara en liberal oppositionskraft, gärna med våra Alliansvänner, säger Annie Lööf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.