”Anti-V-klausulen” har fått Vänsterpartiet att se rött. Foto: Erik Mårtensson/TT

Mats Knutson: Om V inte ger S sitt stöd går Sverige till extra val

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagseftermiddagen möts Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven för sista-minuten-förhandlingar kring regeringsbildningen. Om Vänsterpartiet inte ger sitt stöd till Stefan Löfven (S) väntar extra val. Det säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Vad händer just nu i regeringsbildningen?

– Vi är just nu i ett avgörande läge där Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt ska försöka lösa upp den knut som hittills har hindrat Vänsterpartiet från att släppa fram Löfven som statsminister. Där måste den socialdemokratiske ledaren gå en svår balansgång. Samtidigt som han visar Sjöstedt att han gör tydliga eftergifter så får eftergifterna inte bli för stora. Då riskerar han att tappa stödet från Centerpartiet och Liberalerna, som är avgörande för honom för att kunna bli statsminister.

Hur medveten var Stefan Löfven om att anti-V-klausulen skulle ställa till det för honom?

– Jag tror att han var medveten om risken. Men så länge han förhandlade med Centerpartiet och Liberalerna kunde han inte föra samtal med Vänsterpartiet, eftersom de krävde att Socialdemokraterna skulle kapa banden till Vänsterpartiet.

”Flera möten eller telefonsamtal”

Hur ser förhandlingarna mellan V och S ut?

– Det kan handla om flera möten eller telefonsamtal. För innan Jonas Sjöstedt går till talmannen i morgon så måste Vänsterpartiet ha fattat ett beslut: Ska man släppa fram Löfven eller inte? Vänsterpartiet måste ha ett möte med sin partistyrelse och då måste den vara nöjd med beskedet från Löfven. Om den inte är det kan det bli telefonmöten sent i kväll eller tidigt i morgon.

Vad händer om V inte ger S sitt stöd?

– Då går Sverige i förlängningen till extra val eftersom det med största sannolikhet blir moderaten Ulf Kristersson som får frågan från talmannen att försöka bilda regering. Visst kan Ulf Kristersson i ett sådant läge bli vald, men eftersom Moderaterna har sagt att Sverigedemokraterna inte ska få inflytande så kommer SD med största sannolikhet att rösta ner Kristersson som statsminister. Och då går Sverige till ett extra val.    

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.