Nooshi Dadgostar och Karin Rågsjö är två av flera ledamöter i Vänsterpartiets partistyrelse som vill att den så kallade ”V-klausulen” stryks. Foto: Jessica Segerberg, Denny Lorentzen

Partistyrelseledamöter vill få bort ”V-klausul”

Uppdaterad
Publicerad

Flera ledamöter i Vänsterpartiets partistyrelse säger att klausulen om att stoppa deras inflytande måste bort – om Löfven ska få deras stöd.

– Den stora bärande saken är den här klausulen. Det är som att de har satt oss i frysboxen, säger Karin Rågsjö (V).

Vänsterpartiet kommer inte att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister i nuläget. Det budskapet var Jonas Sjöstedt tydlig med under måndagen. Bland annat handlar det om en ”V-klausul” i uppgörelsen mellan S, MP, C och L, som säger att Vänsterpartiet inte ska få något inflytande.

Väcker reaktioner

När SVT Nyheter pratar med flera av ledamöterna i Vänsterpartiets partistyrelse, lyfts den fram flera gånger.

– Den här anti-V-klausulen är det många i partiet och i partistyrelsen som har stört sig på också. Det är ju inte så konstigt att man reagerar på en klausul som stänger oss ute från politiskt inflytande. Vi kan inte stödja en sådan politik, säger Deniz Butros (V).

– Det är främst att man förtydligar den här klausulen, för min del i alla fall, och för de flesta andra i partistyrelsen. Det låter som att vi inte ska vara med i något politiskt sammanhang eller samarbete. Vi jobbade ju i fyra år med regeringen, som samarbetspartner, och vi hade aldrig kravet att vissa partier inte skulle få röra på sig ur fläcken, säger Karin Rågsjö (V).

– Den här klausulen, den är bara töntig tycker jag, säger Nooshi Dadgostar (V).

Karin Rågsjö delar Jonas Sjöstedts uppfattning om att V inte ska vara med i regeringsunderlaget, men vill likt partiledaren samarbeta i stora frågor som LSS, hälsa och sjukvård.

”Ytterkantspartier”

Flera av de som SVT Nyheter pratat med är kritiska till att överenskommelsen, i deras mening, klumpar ihop dem med Sverigedemokraterna.

– Det har ju varit Centerns och Liberalernas terminologi länge, att de jämställer oss med Sverigedemokraterna. Det är en tydlig markering mot oss som parti, säger Karin Rågsjö.

Hoppas fortfarande på Löfven

Att de ännu inte släpper fram Stefan Löfven betyder inte att de inte vill se honom som statsminister. Det är samtliga ur partistyrelsen som SVT Nyheter pratat med överens om.

– Vi vill se Löfven statsminister och vi vill ha en regering utan borgerliga partier. Men så som det ser ut i dag går det inte att släppa igenom, säger Deniz Butros.

– Vi, hela partistyrelsen, bär det här beslutet, säger Karin Rågsjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.