Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt på dagens presskonferens i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT

Vänsterpartiets krav på Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Sjöstedt vägrar att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister – om Vänsterpartiet inte får gehör för reformer som de fått igenom den senaste mandatperioden.
Partiet brukar referera till en 80 punkter lång lista när de talar om sina segrar.

Vänsterpartiet förväntar sig att Löfven hedrar tidigare överenskommelser, och konkreta jämlikhetsreformer, som han gjort med V under den gångna mandatperioden. Det var Jonas Sjöstedts besked under måndagens pressträff i riksdagen.

I en tidigare framtagen lista, som Vänsterpartiet brukar referera till när de talar om vilka reformer de drivit igenom tillsammans med Socialdemokraterna under den gångna mandatperioden, finns 80 punkter.

Höjning av studiebidraget

Här är några av reformerna:

  • Avdrag för fackföreningsavgifter Vänsterpartiet såg till att rätten till avdrag för fackföreningsavgiften återinfördes. Det är ett avdrag som sker i form av en skattereduktion med 25 procent av sammanlagd medlemsavgift under ett år.
  • Gratis kollektivtrafik under sommarlovet för skolelever Under 2018 kunde unga åka gratis i kollektivtrafiken från sommarlovet när de gick ut sexan till och med sommaren innan sista året på gymnasiet. Reformen innebar ett statligt bidrag för kollektivtrafik utan avgift under sommarlovet.
  • Gratis simskola för sexåringar ”Att tidigt utveckla vattenvana och simkunskaper kan vara skillnaden mellan ett barns liv och död”, menar Vänsterpartiet. Med den motiveringen drev de igenom att alla i förskoleklass erbjöds gratis simundervisning.

Vill ha inflytande

Vänsterpartiet tycker att förslagen i uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet ligger för långt åt höger. Jonas Sjöstedt kallade det dessutom oacceptabelt att Vänsterpartiet inte skulle kunna samarbeta med Socialdemokraterna under normala former.

– Vi köper inte det. Att vi skulle uteslutas ur allt politiskt inflytande, oavsett vad det handlar om, är helt oacceptabelt. Vi är en förutsättning för att denna regering ska finnas till, säger Jonas Sjöstedt under sin pressträff.

Alla 80 reformer går att läsa här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet