Riksdagsledamöterna från Vänsterpartiet Håkan Svenneling, Hanna Gunnarsson och Linda Snecker tycker alla att partiets beslut att inte rösta fram Stefan Löfven som statsminister var bra. Foto: Riksdagen/Vänsterpartiet/Jessica Segerberg

V-riksdagsledamöterna: Vi är inga dörrmattor

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamöter från Vänsterpartiet som SVT Nyheter pratat med är nöjda med partistyrelsens beslut att att inte släppa fram Stefan Löfven som statsminister i dagsläget.
– Vi är inga dörrmattor, våra röster är inte gratis, konstaterar de.

Håkan Svenneling, riksdagsledamot, säger att han redan i fredags, när Centerpartiets ledare Annie Lööf höll presskonferens, kände ”att det skulle bli väldigt svårt att ställa sig bakom det här”.

– Har man en uppgörelse mellan fyra partier, när man vet att det behövs fem för att det ska bli en regering – att man då så tydligt försöker markera mot oss och säga att vi inte ska ha något inflytande, trots att man vet att våra röster behövs, det gjorde mig frustrerad och irriterad, säger han.

”V inte stödparti till S”

Svenneling, liksom hans riksdagskollegor, vill se Stefan Löfven som statsminister.

– Men man inte räkna med att vi ska vara ett stödparti till S. Vi är inga dörrmattor som man köper på Ikea, vi är ett politiskt parti och då behöver man söka vårt stöd för att kunna bilda en regering, säger Svenneling.

Samma formulering använder hans riksdagskollega Linda Snecker, som liksom Svenneling befinner sig på Folk och försvar i Sälen.

– Man kan inte använda Vänsterpartiet som en dörrmatta, man kan inte skriva bort att vi ska ha politiskt inflytande. Våra röster behövs, säger Linda Snecker.

”Släppa in oss i värmen”

Båda säger att det är viktigt att de reformer som V varit med och förhandlat fram tillsammans med den förra Löfven-regeringen inte tas bort.

– Det är dags för Stefan Löfven att ringa Jonas Sjöstedt och ge konkreta garantier för att V-reformerna hedras, och att vi ska få vara med och diskutera och förhandla om annan politik, säger Håkan Svenneling.

Han betonar att med läget i riksdagen, där de rödgröna har 144 mandat och Allianspartierna 143, kommer det att bli många omröstningar där Vänsterpartiets mandat kommer att behövas.

– Då behöver man släppa in oss i den politiska värmen.

Bostäder och arbetsmarknad

Enligt riksdagsledamoten Hanna Gunnarsson är det framför allt frågor som rör bostads- och arbetsmarknadspolitik som har engagerat Vänsterpartiets medlemmar sedan överenskommelsen mellan S, MP, C och L blev känd.

– Det är viktiga frågor för många människor, som kan påverka dem, deras privatekonomi och framtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet