Helena Gellerman (L) och Jens Holm (V). Foto: Henrik Montgomery/TT / Pontus Lundahl/TT

L-ledamoten: ”V ska inte ha något inflytande över den svenska politiken”

Uppdaterad
Publicerad

I överenskommelsen mellan S/MP, C och L står det att Vänsterpartiet inte ska ha något inflytande över svensk politik den kommande mandatperioden. En skrivelse som retat upp V, men som inte kan förhandlas bort, enligt den liberala riksdagsledamoten Helena Gellerman.

– Jag förstår att det är en svår situation för Stefan Löfven men Vänsterpartiet kan inte få påverka den politiska inriktningen, säger Helena Gellerman till SVT Nyheter.

Om V står fast vid sitt krav på att meningen måste bort för att man ska kunna släppa fram Stefan Löfven som statsminister, blir det enligt Helena Gellerman väldigt svårt att gå vidare.

– Vi i L står bakom den överenskommelse som förhandlats fram. Det är Stefan Löfvens ansvar som statsministerkandidat att se till att detta får stöd i riksdagen.

– Vi har haft en väldigt öppen debatt i Liberalerna. Själv pläderade jag för Kristersson, men nu har vi tagit ett beslut baserat på en överenskommelse och det är den överenskommelsen som gäller för oss. 

V-ledamoten: ”Direkt provocerande”

Den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Jens Holm har inte helt otippat en helt annan syn på saken.

– För min del är det helt avgörande att Vänsterpartiet ska fortsätta att vara ett relevant parti i svensk politik och kunna förhandla med en framtida regering och få genomslag för vår politik.

Skrivelsen om att Vänsterpartiet inte ska ha något inflytande under den kommande mandatperioden ser Jens Holm som en direkt provocerande formulering.

– Det är fullkomligt absurt och oacceptabelt att fyra partier har den här beskrivningen av oss i en överenskommelse vi inte har något med att göra.

Måste skrivningen bort?

– Exakt hur vi hanterar det lämnar jag åt de som förhandlar åt mitt parti. Men jag är väldigt bestämd att om vi ska släppa fram Stefan Löfven som statsminister måste V vara ett parti man vänder sig till, som man söker stöd från och som man förhandlar med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.