Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Elisabeth Svantesson (M). Foto: Stina Stjernkvist/TT / Claudio Bresciani/TT

M: Centern och Liberalerna januariblåsta

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet och Liberalerna blir stödpartier till en S-regering, knappast oppositionspartier, anser Moderaterna.

Överenskommelsen med S är en januariblåsning, enligt Elisabeth Svantesson (M).

– De blir ett underlag till regeringen. Att mot den bakgrunden hävda att man är oppositionspartier håller inte. Man blir stödpartier, säger M:s partisekreterare Gunnar Strömmer på en pressträff där M ger sin syn på det som av en del kallas januariöverenskommelsen.

M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson anser att ett annat namn kanske blir mer rättvisande när C och L inser vidden av den.

Regeringsbildningen

– Risken finns att den kommer att kallas januariblåsningen, säger hon.

Gunnar Strömmer konstaterar att överenskommelsen täcker budgeten och en lång rad frågor.

– Det står också att partierna inte ensidigt får göra upp med andra partier. Rollfördelningen blir klar. C och L blir stödpartier och vi går i opposition, säger Strömmer om läget efter helgen, om Löfven väljs till statsminister på fredag.

Björklund glider

Enligt Gunnar Strömmer gäller nu inte heller strävan att isolera Vänsterpartiet. Det handlar om formuleringen i överenskommelsen om att V inte ska ha något inflytande över den politiska inriktningen i Sverige.

– Det var ett viktigt principiellt ingångsvärde för den här överenskommelsen. Jag uppfattade det som ett väldigt viktigt argument, inte minst från Liberalerna, att ytterkantspartierna skulle hållas utanför inflytande över den politiska inriktningen. Sen tog det tre dagar och så är det alldeles uppenbart att formuleringen inte gäller som den står. Björklund glider på formuleringen och Sjöstedt kräver förhandlingar med Löfven.

– De som ingått överenskommelsen måste väl fråga sig om en så bärande del i den efter tre dagar visat sig vara ett sluttande plan, så kan man undra över hållfastheten i den i stort, säger Strömmer.

Blind fläck

Liberalerna vill inte kommentera bredsidan från Moderaterna. Centerpartiets gruppledare och vice ordförande, Anders W Jonsson, hävdar att M har en blind fläck. Den gör att M inte ser verkligheten och varför C och L nu backar Stefan Löfven som statsminister och överenskommelsen, istället för det förslag de fick för att stötta Ulf Kristersson som statsminister för en M-KD-regering.

– Vad det här kokar ner till är att Ulf Kristersson är beroende av Sverigedemokraternas 62 mandat för att få igenom sin politik, medan Stefan Löfven är beroende av Centerpartiets och Liberalernas mandat. Och Löfven är inte beroende av Vänsterpartiet för att få igenom politiken, säger Anders W Jonsson.

Glömt vanliga löntagare

Elisabeth Svantesson säger att det finns många bra förslag i överenskommelsen, men det finns skäl att oroa sig för andra delars inverkan på ekonomi och arbetsmarknad.

– Allt går inte att kostnadssätta, men det handlar om 60-65 miljarder under mandatperioden, säger Svantesson.

Hon anser att vanliga löntagare prioriteras bort och att arbetslinjen försvagas.

– Det saknas politik för vanliga löntagare, säger Svantesson som bedömer att den gröna skatteväxling som föreskrivs i överenskommelsen kommer att slå mot låg– och medelinkomsttagare genom till exempel höjda bensin- och dieselskatter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet