”Det är en inte helt okomplicerad fråga”, säger socialminister Annika Strandhäll om sockerskattsförslagen Foto: TT

Annika Strandhäll (S): ”Vi kommer inte att ha något förslag om sockerskatt i närtid”

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige har frågan om en så kallad sockerskatt diskuterats i flera år. Men från regeringens sida finns inga planer på att införa en sådan i närtid.

– Jag vill inte avfärda en sockerskatt, däremot kommer vi inte att ha något förslag om det i närtid, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

Norges regering har aviserat att skatten på choklad, godis och läsk kommer att höjas under 2018.

Från svenskt håll följer man den norska utvecklingen noggrant.

sockerskatt

– Det ska bli intressant att se hur den norska sockerskatten faller ut, säger socialminister Annika Strandhäll.

Bereds i regeringskansliet

Precis som i Norge har frågan om en sockerskatt, med syftet att främja folkhälsan, diskuterats flitigt i Sverige de senaste åren.

Just nu ser man över ett antal förslag som bereds i regeringskansliet.

– Både kommissionen för jämlik hälsa och myndigheter har lämnat förslag till sockerskatt, men också andra regelverk och styrmedel, säger Annika Strandhäll.

Däremot finns inga konkreta planer på att införa en sådan skatt i Sverige, enligt socialministern.

Komplicerad fråga

Förespråkarna av en sockerskatt har ofta argumenterat för att ett högre pris skulle ge en lägre konsumtion av sockerrika produkter vilket i sin tur skulle leda till bättre folkhälsa.

Samtidigt har motståndarna pekat på att effekterna av en sockerskatt i andra länder inte alltid har gett de positiva resultat man väntat sig.

– Det är en inte helt okomplicerad fråga. Det finns exempel i omvärlden som har gett resultat i både positiv och negativ riktning, säger Annika Strandhäll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

sockerskatt

Mer i ämnet