Södertörns tingsrätt godkänner bevisningen. Foto: TT

Ännu en domstol godkänner Encro-bevis

Uppdaterad
Publicerad

Södertörns tingsrätt kommer inte att sätta stopp för den Encrochat-bevisning som åklagarna åberopar i det stora målet med koppling till flera kriminella nätverk i Stockholmsområdet.

Huvudförhandlingen inleds nästa vecka.

Den senaste tiden har flera försvarsadvokater ifrågasatt den bevisning som inhämtats från Encrochat, och hävdat att den strider mot svensk lag.

Bland annat försökte flera av de åtalade i ett mål kopplat till gängkriminalitet i Göteborg genom sina ombud få rätten att underkänna bevisningen, men Göteborgs tingsrätt har slagit fast att den får användas. Under tisdagen kom även Norrköpings tingsrätt med beskedet att Encro-chattar tillåts i en kommande gängmordsrättegång.

30 åtalade

Förra veckan åtalades 30 personer, varav flera med koppling till det kriminella Vårbynätverket, för omfattande och grov brottslighet. Även i detta mål har alltså försvarsadvokater begärt att tingsrätten ska underkänna Encro-bevisningen, som ligger till grund för stora delar av utredningen.

Men under onsdagen meddelade även Södertörns tingsrätt, som handlägger Vårbymålet, att Encrobevisningen ska tillåtas.

Tillåts som bevisning

Enligt tingsrätten har det inte framkommit något som talar för att materialet tillförts utredningen i strid med gällande lag och internationella överenskommelser, vilket advokaterna gjort gällande.

”Tingsrätten anser inte heller att det som förts fram om materialets uppkomstsätt eller övriga argument som försvararna gjort gällande medför att bevisningen ska avvisas”, skriver rätten i ett pressmeddelande.

”Vårt beslut innebär att åklagaren tillåts lägga fram materialet som bevisning i målet. Det blir sedan upp till tingsrätten att bedöma vilket värde bevisningen får”, säger rådmannen Kian Amraée, en av två juristdomare i målet, i pressmeddelandet.

Under 74 dagar i fjol avlyssnade Europol i Haag meddelanden i Encrochat, sedan fransk polis lyckats hacka sig in i bolagets servrar i staden Roubaix.

Information om flera planerade mord på svenskar ledde till att svensk polis bjöds in i det hemliga samarbetet.

Även andra länders polis fick tillgång till materialet och många stora insatser kunde göras mot kriminella.

Den 13 juni förra året insåg Encrochat att myndigheterna knäckt tjänsten och gick ut med en varning till sina användare.

Hittills har chatt-uppgifter om cirka 800 brottsmisstänkta svenskar skickats till Sverige. Ytterligare minst lika många analyseras fortfarande.

Källa: Europol, DN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.