Foto: TT

Ännu ett nationellt prov har läckt – matematik 1 sprids på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Under våren har flera läckor av nationella prov upptäckts. Nu har ännu ett prov, nationella provet i matematik 1, spridits bland elever på nätet. Provet är på gymnasienivå och rapporterna har kommit från Malmö och Lund, enligt Skolverket

”Vi har under onsdagskvällen fått kännedom om att provet och bedömningsanvisningarna i Matematik 1 sprids bland elever på nätet”, skriver Skolverket på sin hemsida om provet som var planerat att genomföras under torsdagen.

Myndigheten rekommenderar nu att rektorer tar beslut om att använda ett ersättningsprov som skickades ut våren 2014 i stället.

Nya rutiner till hösten

Efter flera rapporter om prov som spridits på sociala medier har Skolverket ändrat flera rutiner inför höstens prov. Det handlar bland annat om att facit tidigast ska levereras på provdatum eller dagen efter, och även proven skickas ut närmare provdatum.

Så snart som möjligt ska föreskrifterna ändras så att provet börjar senast klockan 9.00 på aktuell provdag. Kraven på skolhuvudmännen ska också skärpas ytterligare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer