Anna Starbrink (L), sjukvårdspolitisk talesperson Foto: Pressbild/TT

Ingen ensamhetsminister i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien har utsett en minister för att bekämpa ensamhet, men i Sverige finns just nu ingen tanke på en sådan position. Däremot finns det initiativ om att föra upp frågan om att bekämpa ensamhet.

– Politiker kan inte ordna kompisar och sociala relationer åt alla, men det märks att frågan behöver lyftas, säger Anna Starbrink, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna.

Anna Starbrink är landstingsråd i Stockholms län och sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna. Hon har tillsammans med två partikollegor skrivit en debattartikel om att föra upp frågan om att bekämpa ensamhet på agendan och kanske till och med skriva om hälso- och sjukvårdslagen.

– Jag har diskuterat de här frågorna länge och har aldrig varit med om ett sådant gensvar som efter debattartikeln. Det berör människor djupt. Vi kommer presentera en rapport om några veckor med förslag på politiska åtgärder som kan motverka ofrivillig ensamhet, säger hon.

”En spännande tanke”

Några av de förslag som Liberalerna kommer att ta upp är att förlänga möjligheten att jobba från 67 till 71 år, att äldre ska ha möjlighet att få maten lagad hemma och att ingen ska behöva dö ensam. Anna Starbrink hade gärna sett att Sverige liksom Storbritannien utsåg en ensamhetsminister.

– Det är en fråga som skär genom många olika politikområden och hör inte hemma bara i landstinget, kommunerna och socialutskottet. Jag tycker det är en jättespännande tanke. Det är många som får dålig livskvalitet och det är inte bara vid livets slut utan även under resten av livet, säger hon.

Tecken i tiden

Som nybliven barn-, äldre- och jämställdhetsminister efter Åsa Regnér är Lena Hallengren (S) den i regeringen som hanterar frågor gällande ensamhet. Men huruvida Sverige behöver en egen minister i frågan har hon inte tagit ställning till.

– Det är ett tecken i tiden att Storbritannien har utsett en sådan. Jag har inte den titeln, och om det är på förslag är ingenting jag kan uttala mig om. Men det är viktigt att vi tar frågan om ensamhet på allvar, säger hon.

Ny form av äldreboende

Lena Hallengren säger att regeringen just nu håller på att ta fram en speciell form av boende för äldre.

– Jag tycker flera av deras (Liberalerna reds. anm.) förslag låter som det regeringen arbetar med. När det gäller äldres ensamhet så jobbar vi just nu med en ny form av äldreboende, ett ”mellanboende” för den som inte vill bo kvar hemma, men inte har så stort vård- och omsorgsbehov så man behöver särskilt boende. Vi hoppas kunna presentera förslaget inom kort, säger hon.

Fakta: Ensamhet i Sverige

  • Enligt SCB har var sjätte person i Sverige ingen nära vän. Bland kvinnor uppger 11 procent att de inte har någon nära vän, medan siffran för män är 17 procent.
  • 3,5 procent av kvinnorna och 2,8 procent av männen uppger att de ”sällan eller aldrig” träffar någon släkting, vän eller bekant.
  • Nära fyra procent av befolkningen, motsvarande omkring 290 000 personer, uppskattas vara socialt isolerade. Det betyder att de bor ensamma och träffar nära anhöriga och andra släktingar, vänner och bekanta mer sällan än en gång i veckan.
  • 24 procent av befolkningen (22 procent av männen och 25 procent av kvinnorna) är ensamboende.

Källa: SCB ”Nästan 300 000 ensamma i Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.