Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utfrysning, kritik som tystas av cheferna och rädsla för att lyfta missförhållanden. Misstron växer mot kriminalvårdens ledning bland personalen, visar SVT:s kartläggning. Foto: Per Leandersson/SVT

Anställda vittnar om tystnadskultur – kritik mot Kriminalvårdens ledning

Uppdaterad
Publicerad

Utfrysning, kritik som tystas av cheferna och rädsla för att lyfta missförhållanden. 

Misstron växer mot kriminalvårdens ledning bland personalen, visar SVT:s kartläggning.  

– Fortsätter du uttrycka kritik blir du inkallad och uppläxad av cheferna, säger Joakim Eriksson, kriminalvårdare i snart 30 år på Kalmaranstalten. 

En redan komplex arbetsmiljö som blir svårare på grund av en utbredd tystnadskultur. Det är bilden som kommer fram i SVT:s enkät med anstalternas representanter på fackförbundet Seko.

Vi har fått svar från 22 av landets 34 klass 1- och 2-anstalter. Återkommande kritik handlar bland annat om att ”cheferna håller varandra om ryggen”, att kritiker ”hamnar i frysboxen” och att karriärvägar stängs för de som kritiserar ledningen.

Granskningen av Kriminalvårdens anstalter

Rädslan att ifrågasätta gäller särskilt vikarier, menar fackliga företrädare. Nästan tre av tio av landets 9 587 kriminalvårdare har idag inte en tillsvidareanställning eller provanställning.

”Isig stämning”

Kriminalvårdaren och Seko-ordföranden Carl-Henrik Karlsson som jobbar på klass 2-anstalten i Kalmar säger att de lokala cheferna inte vill diskutera kritik eller missförhållanden.

– Jag tror inte att det går en vecka utan att det blir isig stämning på ett morgonmöte när något obekvämt kommer upp, eller att någon chef får ett utbrott för att någon är öppet kritisk. 

Anstaltschefen Hans Lagerlöf säger att han sett inslag av tystnadskultur, eller ”ängslighetskultur” som han också beskriver det, men att de i verksamheten arbetat aktivt för att hantera det.

– Vi har jobbat med det här intensivt. Vi kanske inte har lyckats fullt ut. Jag står inte för någon tystnadskultur, jag hoppas inte någon annan gör det heller, säger han.

Kritik mot ledningen

Kriminalvårdens ledning får ett underbetyg i SVT:s enkät. Så många som sex av tio företrädare för kriminalvårdarna säger att myndigheten hanterar rådande utmaningar dåligt eller mycket dåligt. 

Seko-företrädare anser att ledningen bör bytas ”omedelbart” och att ”ett klent ledarskap” på huvudkontoret leder till ett dåligt ledarskap i övriga verksamheten.  

Kriminalvårdaren Peter Hemström är lokal Seko-ordförande i Härnösand och representerar bland annat medarbetare på klass 1-anstalten Saltvik i Härnösand. Han oroar sig för att rådande problemen med både arbetsmiljö och tystnadskultur kommer att försvåra rekryteringen när Kriminalvården måste rekrytera tusentals nya medarbetare kommande åren. 

– Ledningen har jättestora utmaningar inför framtiden, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Kriminalvårdens anstalter

Mer i ämnet