Ansvarig på polisen: ”Vi håller käft om Operation Playa”

Publicerad

Polisen har kommit överens om att inte kommentera Operation Playa, säger en kriminalkommissarien som ledde arbetet till SVT Nyheter.

”Varken jag eller någon annan på gamla rikskrim kommer att kommentera något om Operation Playa. Folk har mått så dåligt av hur det hanterats i rättegångar och av åklagare att vi har kommit överens om att vi håller käften.”

Det här uttalandet kommer från den kriminalkommissarie på gamla Rikskriminalen, det som i dag heter NOA. Hans Knutzen-Öy var en av dem som ledde polisens arbete med Operation Playa. SVT får tag på honom på telefon och trots att han säger att han inte tänker prata om Operation Playa så bekräftar han bit för bit hela historien om den amerikanske narkotikapolisen Timothy Moran som helt utan tillstånd från polisledningen agerade i Stockholm och försökte rekrytera en gravid småbarnsmamma som informatör under arbetet med Operation Playa.

Operation Playa

Får en amerikansk agent komma till Sverige och försöka rekrytera en informatör?

– Nej! 

Men det har han gjort.

– Det vet inte jag, säger den i dag pensionerade kriminalkommissarien Hans Knutsen-Öy.

Men det vet jag.

– Han får inte göra det. Inte på svensk mark.

Han har varit på svensk mark och kontaktat en svensk kvinna.

– Ja, ja, jag det vet jag att han gjort, men om han lyckades vet jag inte.

Kommit överens om att inte prata

Men får han komma hit och försöka även om han inte lyckades?

– Nej, nej. Det får han inte. Och det visste han mycket väl om! säger Hans Knutson-Öy nu.

Men han var ju här och hade möte med en svensk kvinna…

– Ja, ja, så får han inte göra. 

Gjorde han det på eget bevåg menar du?

– Du får kalla det vad du vill, jag kommenterar inte det något mer. Jag har inte gett något tillstånd till det.

Samtalet som SVT har med kriminalkommissarie Hans Knutson-Öy handlar om Operation playa i stort, men avslutas med att den nu pensionerade kommissarie säger att de inblandade poliserna kommit överens om att inte prata om Playa.

– Folk har mått så dåligt av hur det hanterats i rättegångar och av åklagare och så vidare att vi har valt att inte säga något mer. Vi har kommit överens om att vi håller käften, och då gör vi det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation Playa

Mer i ämnet