Polisen anmäler sig själva efter SVT:s dokumentärserie ”Operation Playa” Foto: SVT/TT

Efter SVT:s dokumentärserie: Polisen anmäler sig själv

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av SVT:s dokumentärserie ”Operation Playa”, om det största narkotikamålet i svensk rättshistoria, anmäler nu Polismyndigheten sig själv så att åklagare kan pröva huruvida felaktigheter begåtts. Detta meddelar myndigheten i en kommentar på sin hemsida.

De metoder som användes av svenska agenter från SSI (Sektionen för särskilda insatser) i Spanien under Operation Playa har väckt skarp kritik. Bland annat har före detta statsåklagare Nils-Eric Schultz kallat några av metoderna för ”avancerad brottsprovokation”.

Polismyndigheten meddelar nu, med hänvisning till SVT:s dokumentärserie, att man på nytt anmäler sig själv för att pröva huruvida felaktigheter begåtts – trots att ett flertal tidigare undersökningar lagts ned utan åtgärd.

”Bör prövas igen”

”Då det funnits kritik mot polisens arbete inom ramen för förundersökningen av operation Playa har särskilda utredningar hanterat minst tio stycken förundersökningar för att utreda om polisen har begått några brottsliga handlingar under operationen. Samtliga förundersökningar har letts av särskilda åklagare och alla har lagts ned utan åtgärd”, skriver Polismyndigheten på sin hemsida.

”Polismyndigheten bedömer trots det att uppgifterna som framkommer i SVT är av sådan allvarlig karaktär att det bör prövas igen och kommer därför att upprätta en anmälan så att åklagare på nytt kan pröva om några felaktigheter har begåtts.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer