Före detta statsåklagaren Nils-Eric Schultz menar att svenska agenter i Spanien vidtog brottsliga åtgärder i utredningen av kokainmålet. Foto: SVT Foto: SVT

Före detta statsåklagaren om polisinsatsen: ”Det fanns åtgärder som var brottsliga”

Uppdaterad
Publicerad
Agenter från SSI – Sektionen för särskilda insatser – vid rikskriminalpolisen skickades till Spanien för att verka under täckmantel i utredningen av kokainmålet. Inte bara gav arbetet inget resultat – det var även brottsligt, enligt den före detta statsåklagaren Nils-Eric Schultz.

– Det fanns åtgärder som var brottsliga. Till exempel att låna ut en bil och sedan bugga den, för att kunna avlyssna en person i Spanien, säger Nils-Eric Schultz till SVT.

Att SSI-agenter utgav sig för att vara diamanthandlare för att försöka lura ut information om Jonas Falk ur en icke-kriminell man dömer Schultz också ut som brottsligt, och kallar det ”avancerad brottsprovokation”.

Schultz nämner även ett inbrott, som det dock inte bevisats att SSI-agenter låg bakom.

– Ett inbrott, vad jag förstår, utan tillstånd, husrannsakansbeslut eller någonting, det är också brottsligt.

Det finns sammantaget bevis för att svensk polis begått brott i Spanien inom ramarna för utredningen, menar han.

– Det har begåtts brott av SSI-agenter i Spanien, av svensk polis, i den här utredningen. Sedan verkar det inte som att det har lett till någonting.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Operation Playa

Mer i ämnet