Amerikansk agent försökte rekrytera gravid småbarnsmamma i Sverige som informatör

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska narkotikapolisen DEA agerade på svensk mark, helt utan tillstånd, under den stora utredningen Operation Playa. SVT har tagit del av information som visar att en agent från DEA, tillsammans med en svensk polis, försökte rekrytera en gravid småbarnsmamma som informatör. Hennes uppgift skulle vara att vara spindel i nätet i en förmodad narkotikaliga och i hemlighet ge polisen information om detta – ett extremt farligt uppdrag.

Den amerikanske agenten, som heter Timothy Moran, engagerades tidigt i den stora utredningen Operation Playa, en utredning som spände över flera världsdelar.

Det uttalade syftet var från början att gripa Jonas Falk som polis och åklagare misstänkte ledde en internationell narkotikaliga.

Jonas Falk bodde då inte längre i Sverige. Därför skapades ett internationellt samarbete där bland annat USA deltog. Det var i samband med det arbetet som den amerikanske DEA-agenten försökte rekrytera en informatör, alltså en person som skulle finnas på insidan i den kriminella organisation man trodde Jonas Falk ledde.

Gravid småbarnsmamma

DEA-agenten Timothy Moran kontaktade en svensk kvinna, en gravid småbarnsmamma, som han stämde möte med på ett hotell i Stockholm. Med på mötet på hotellet var också en svensk kvinnlig polis.

SVT har pratat småbarnsmamman som berättar att hon tvingades ta med sig sin mamma till mötet för att mamman skulle vakta hennes barn under tiden. 

Den amerikanske agenten erbjöd henne 50 000 kronor som ersättning för att hon skulle agera som informatör, ett erbjudande som hon överhuvudtaget inte var intresserad av. 

– Att vara informatör är det absolut farligaste uppdraget man kan ha. Det är fullständigt livsfarligt. Den som blir avslöjad som tjallare överlever ofta inte, säger Nils Erik Schultz, före detta statsåklagare som arbetat med fall där människor använts av polisen på det här sättet.

”Han hade inget tillstånd!”

Att en utländsk polis agerar på det här sättet på svensk mark är helt otillåtet. Det erkänner den kriminalkommissarie som var med och ledde utredningen Operation Playa.

– Ja, jag vet vad han har gjort, men jag vet inte om han lyckades få en informatör eller inte.

Det lyckades han inte med men får han komma hit och ens försöka?

– Nej det får han inte. Det visste han mycket väl om, säger Hans Knutsen-Öy, kriminalkommissarie på dåvarande Rikskriminalpolisen. 

– Jag har inte gett den här amerikanske agenten något sånt tillstånd. Men nu kommenterar jag inte mer om detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation Playa

Mer i ämnet