Antalet elsparkcyklar kan inte begränsas

Uppdaterad
Publicerad

Antalet elsparkcyklar har mer än fördubblats under våren och antalet olyckor och skador har skjutit i höjden. Men att begränsa antalet elsparkcyklar är inte möjligt med dagens lagstiftning.

– Det är inte möjligt för en kommun att begränsa hur många elcyklar som kan hyras ut, säger Sveriges Kommuner och Landsting.

De har funnits i knappt ett år. Hatade av somliga och älskade av andra – elsparkcyklarna har under våren ökat explosionsartat i antal.

Enligt de tre största uthyrningsfirmorna så finns det i Stockholm, Göteborg och Malmö idag 8000 elsparkcyklar, vilket är mer än dubbelt så många som i början av året och fler företag håller på att etablera sig i såväl storstäderna som på andra orter.

Köpenhamn stad beslutade i början av juni att begränsa antalet elsparkcyklar tillgängliga för uthyrning till 3000. Detta för att ”undvika kaos på Köpenhamns trottoarer och torg”, skriver staden i ett pressmeddelande.

Men i Sverige skulle det inte vara möjligt att begränsa antalet elsparkcyklar på detta sätt, med den lagstiftning som vi har idag.

– Våra jurister konstaterar att det inte vore möjligt för en kommun att begränsa hur många elcyklar eller elsparkcyklar, som kan hyras ut eller hur många aktörer det kan finnas, säger SKL:s presschef Helene Lindstrand.

– Än så länge har vi inte sett att det finns ett behov av att begränsa antalet men vi följer utvecklingen för att se om det kanske behövs, säger Daniel Helldén (MP) trafikborgarråd i Stockholm.

– Att vi inte kan begränsa olika typer av trafikslag, om det så är elsparkcyklar eller hur bilarna parkerar och så vidare är ett generellt problem vi har, att vi som kommuner inte har tillräckliga redskap för att hantera en stad och där tycker jag att regeringen borde ge oss mer möjligheter, säger Daniel Helldén (MP).

100-tals olyckor

Även antalet elsparkcykelolyckor har ökat. Enligt preliminära siffror från Transportstyrelsen skedde det åtta olyckor under 2018. Hittills i år har det skett 107 olyckor, varav ett dödsfall och fem har skadats allvarligt.

Även försäkringsbolaget Folksam har märkt av ett ökat antal olyckor.

– Det har rapporterats in omkring 200 skador under juni månad i hela landet, säger Anders Kullgren forskningschef på Folksam.

Frivilligt regelverk

Flera europeiska städer som Bryssel, Berlin och Madrid har redan regleringar kring sparkcyklarna. Även Paris, som haft stora problem med olyckor och bland annat fått fiska upp flera elsparkcyklar ur floden Seine, har infört hastighetsbegränsningar och höga böter vid olika typ av missbruk. 

Eftersom svenska städer inte har möjlighet att begränsa uthyrningen så har man i Stockholm istället kommit överens med uthyrningsföretagen om ett gemensamt regelverk. Bland annat ska det inte vara möjligt att lämna en elsparkcykeln på platser som exempelvis Gamla Stan, Sergelstorg, och Medborgarplatsen.

Räcker dessa frivilliga regler när det blivit så många elsparkar?

– Än så länge är det tillräcklig, de hållerpå att implementeras just nu men sedan får vi helt enkelt se om det behövs mer och vi kommer att sätta oss ner med bolagen efter säsongen och justera det här på något sätt, säger Daniel Helldén (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.