Inte sedan 2005 har det fötts färre barn i Sverige som årets första månader. Foto: Christine Olsson/TT

Antalet nyfödda minskar i landet

Uppdaterad
Publicerad

Det har fötts färre barn i år i hela landet jämfört med ifjol. Dessutom sticker vissa kommuner ut. Statistiska Centralbyråns statistik visar på lägsta antalet nyfödda på hela 2000-talet i 30 av landets kommuner.  

I hela landet minskade antalet nyfödda med 7,7 procent under årets nio första månader, jämfört med samma period ifjol. Minskningen syns i 207 av landets 290 kommuner. Inte sedan 2005 har det fötts färre barn i Sverige som årets första månader.

– Generellt kan man säga att hur många barn som föds dels beror på fruktsamheten i olika åldrar, men även på hur många kvinnor i barnafödande åldrar det finns. Vi kan se att fruktsamheten minskat de senaste åren, säger Rasmus Andersson, statistiker på SCB. 

En del kommuner sticker ut

Några mer detaljerade förklaringar till det sjunkande antalet nyfödda finns inte. Det går till exempel inte att dra någon koppling till ekonomiska läget, med en lågkonjunktur i sikte. 

– Vi kan inte göra någon sådan koppling. Vi kan se att även under åren det varit högkonjunktur i Sverige har fruktsamheten sjunkit, säger Rasmus Andersson. 

En del av kommunerna sticker ut. I 30 kommuner är det lägst antalet nyfödda i år på hela 2000-talet. Och det handlar om kommuner med olika geografisk placering och storlek.  

– Det är en blandning av både större och mindre kommuner, det finns ingen tydlig koppling mellan kommunerna i det vi sett.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Indien väntas mycket snart gå om Kinas befolkningsmängd på nästan 1,5 miljarder. Foto: TT/AP

Barnafödande över tid

Att barnafödandet har varierat över tid i Sverige har flera förklaringar. Från slutet av 1960-talet till mitten av 1980-talet skedde en nedgång i barnafödandet som till stor del berodde på att det var en period då fler kvinnor började lönearbeta. Även tillgången till bättre och säkrare preventivmedel bidrog till nedgången.

Minskningen ersattes av en uppgång åren runt 1990, vilket kan förklaras dels av en stark konjunktur men även av förändringar i familjepolitiken.

Under senare delen av 1990-talet var det återigen en nedgång i barnafödandet. Den berodde till stor del på lågkonjunkturen som medförde att speciellt yngre kvinnor och män fick svårare att etablera sig på arbetsmarknaden. Allt fler gick vidare till högre studier och sköt barnafödandet på framtiden.

År 1999 var barnafödandet det lägsta någonsin i Sverige, 1,5 barn per kvinna. Under 2000-talet ökade barnafödandet fram till 2010 men därefter har det minskat.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.