Antalet skilsmässor brukar öka efter sommaren. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Antalet skilsmässor har inte påverkats av pandemin – men det finns brasklappar

Publicerad

Antalet bröllop har rasat i Sverige sedan pandemin bröt ut – men när det gäller skilsmässor är förändringen marginell. Det visar färska siffror från Statistiska centralbyrån, som dock varnar för att dra allt för stora växlar på resultatet.

I dagarna uppdaterades SCB:s befolkningsstatistik för helåret 2020 och precis som väntat har antalet giftermål rasat från 48 481 under 2019 till 37 591.

– Det finns en naturlig förklaring till det. Under hela året har vi känt till att bröllop ställs in och att folk skjuter på det för att kunna ha större fester med större sällskap. Att folk har avbokat är en direkt konsekvens av pandemin, säger Linus Garp, befolkningsstatistiker på SCB, till SVT Nyheter.

Ingen förändring i antalet skilsmässor

Något mer förvånande är siffrorna för skilsmässor – de har nämligen knappt påverkats av pandemin. Under 2020 skedde 25 619 skilsmässor att jämföra med 25 407 året innan. Det går stick i stäv med tidigare uppgifter från Domstolsverket, där antalet ärenden som gäller skilsmässoansökningar ökade markant under 2020.

Det kan dock finnas flera förklaringar till detta. En är att par med gemensamma barn har sex månaders betänketid innan skilsmässoansökan går igenom.

– Av den anledningen kan man tänka sig att det rör sig om en fördröjningen för en stor del av dem som ansökt om skilsmässa. Sedan kan man också tänka sig att det är många som ansöker om skilsmässa och sedan ändrar sig under prövotiden, säger Linus Garp.

”Har många ogifta par”

Summa summarum är det alltså inte helt enkelt att dra några allt för drastiska slutsatser än. Detsamma gäller en annan populär spekulation: att restriktioner, rekommendationer och hemmajobb under pandemin ska bidra till att det föds fler barn.

– Även där är det en fördröjning i statistiken som gör att vi kanske ser de händelserna först det här året (2021, reds anm.).

Å andra sidan är ju betänketiden över för åtminstone en del av dem som skickade in skilsmässoansökan i början av pandemin?

– Precis. Samtidigt får man komma ihåg att det historiskt sett är färre som gifter sig i Sverige och att fler är sambos. Vi har många ogifta par. Det här är något vi har tänkt att man skulle kunna titta mer på. Den statistiken skulle kanske visa mer på antalet separationer av par än just skilsmässor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.