Den hittills största svenska studien på området visar att risken för självmord inte ökar med antidepressiva läkemedel. Foto: TT

Studie: Antidepressiva läkemedel kan minska självmordsrisk

Uppdaterad
Publicerad

Risken för självmord verkar inte öka med antidepressiva läkemedel. Det visar den hittills största svenska studien på området.

Frågan om sambandet mellan antidepressiva läkemedel och självmord är omdebatterad. Läkemedelsmyndigheter har tidigare varnat för att antidepressiva paradoxalt kan öka suicidrisken hos deprimerade barn och unga. Detta eftersom handlingskraften återkommer samtidigt som ångestkänslorna kan öka, framför allt i början av medicineringen.

Men den nyligen publicerade registerstudien visar att antidepressiva så kallade SSRI-läkemedel kan minska risken för självmordsförsök i alla åldersgrupper, enligt DN och SvD.

-Våra resultat indikerar att risken överlag minskar under behandling, även bland barn och unga. Men eftersom det här är en observationsstudie kan man inte vara säker på att SSRI-läkemedel är orsaken, säger Tyra Lagerberg, doktorand i epidemiologi vid Karolinska institutet som genomfört studien, till DN.

En miljon svenskar

Resultaten visar att risken för självmord och självmordsförsök var som högst månaden innan behandlingen sattes in. Därefter minskade risken kraftigt strax efter insättandet för att sedan fortsätta minska gradvis.

Omkring en miljon svenskar tar antidepressiva läkemedel, främst så kallade SSRI-preparat.

I studien ingår data från samtliga personer mellan 6 och 59 år som hämtat ut ett första recept på någon SSRI-behandling i Sverige mellan 2006 och 2013. Totalt handlar det om närmare 540 000 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer